Dagens dikt.

Jag minns precis hur de där slagen
mot min oförstående kropp kändes
Hur du öppnade dörren om natten
och den blommiga taklampan tändes

Orden som letade sig ur din mun
och brände stora hål i mitt hjärta
Att du skrattade åt mig när jag bad
dig sluta och grät av all smärta

Kroppen som bestämde sig för
att alltid resa sig när den föll
Som bestämde sig för att inte
gå sönder så länge hjärtat höll

Du ser i mina ögon att jag försvann för länge sen.

När jag gick i högstadiet kunde jag sitta i min egen lilla värld en hel skoldag, speciellt om det hade hänt någonting dagen innan. På gymnasiet hoppade jag fram och tillbaka, försvann utan att jag märkte det och kom tillbaka när någon rörde vid min axel och frågade om jag hörde vad de sa. I ett och samma samtal kunde jag försvinna flera gånger. Det är vissa ord och röstlägen som triggar igång det, ord som sagts innan ett slag eller som påminner om en viss händelse eller röstlägen som för en sekund liknar mammas. Då stänger jag av.
Första gångerna jag gick till min förra psykolog gjorde jag det hela tiden. Så fort hon bad mig fundera på hur det var, hur det kändes eller vad jag tänker och tror kring hur de har det nu så försvann jag. Jag tittar men ser inte det blicken är riktad mot, jag pratar men hör inte mina egna ord, jag känner mig tom och fullproppad på en och samma gång.

Jag vill ha svar på alla mina tusen frågor.

Helvetes jävla skit! Det är precis vad jag vill skrika så att alla i lägenhetshuset hör.
Idag går jag gått sönder lite grann, några skärvor har släppt här och var. Jag blir alldeles tokig på alla som vill sätta sin egen diagnos på min mamma. Folk som egentligen inte har något alls med saken att göra och som dessutom säger att jag inte borde tycka synd om henne och att det förmodligen inte går att hjälpa henne. Det är ju som att be mig ge upp. Det är ju för tusan hoppet om att allt en dag ska bli bra jag lever på. Om det tas ifrån mig så har allt tagits ifrån mig.

Personlighetsstörning, psykopati, bipolär sjukdom. . Några mer bud? Nämen, skämt åsido, det räcker nu. Jag vill inte höra mer gissningar om vad folk som inte ens känner min mamma tror. Jag vill veta.
Samtalsämnet i telefonen idag kom helt plötsligt över på mer känslig områden, nämligen rättegången i höstas och resultatet som kom i december. Rösten på andra sidan luren säger att rätten inte ifrågasätter mammas psykiska hälsa eftersom hon inte har begått typ ett mord eller ett brott av mer allvarlig karaktär. Betyder det i sig att mamma hade fått hjälp om hon hade dödat mig? Är det så jag hade kunnat hjälpa min mamma på bästa sätt? Att jag tog mig därifrån levande, hindrar det mamma att få hjälp? 
Jag förstår inte hur man kan resonera så. Jag förstår verkligen inte.

Det förflutna är alltid närvarande.

Ibland brukar jag säga att dörren till det som varit alltid står på glänt och idag fick det plötsligt en helt annan innebörd då det faktiskt "hände". Imorse, precis innan jag skulle gå till skolan, så stod min ytterdörr lite på glänt när jag tog på mig ytterkläderna. Jag tog på mig jackan och skulle precis böja mig ner för att dra upp dragkedjan på skorna när jag ser dörrspringan bli svart, som att någon gått förbi. Hjärtat börjar slå snabbare och snabbare och  i panik drar jag igen dörren. Tankarna rusar iväg åt alla möjliga håll och kanter: Var det mamma? Vem kan det ha varit? Vill den personen mig illa? Ska jag våga mig ut? Ska jag kolla i nyckelhålet och under dörren först? Egentligen så är det inte förrän vid den sista frågan som jag ställer mig som jag förstår vad det är som händer. För det var precis det jag gjorde om jag skulle gå ut ur mitt rum när jag bodde hemma: jag tittade i nyckelhålet, la mig på golvet och kollade i springan under dörren och la sedan örat mot dörren och lyssnade efter ljud som tydde på att någon var i närheten. Om jag inte såg eller hörde någonting vågade jag mig ut. Många gånger så hände det att mina försiktighetsåtgärder inte hjälpte trots tiden jag la ner på dem men det kändes alltid bättre att iallafall ha kollat och försökt vara så förberedd som möjligt.

För att återgår till morgonen så tog jag mig tillslut ut genom ytterdörren, med en allt annat än lugn andning och på skakiga ben (men jag gjorde det!) och tog mig till skolan.
Väl i skolan så hade vi en föreläsning där vi bland annat pratade om risker, något som jag lyssnade lite vagt på tills hon nämnde att " bara när vi går ut genom dörren varje dag så möter vi risker, och vi hade inte vågat gå ut om vi var rädda för dem och tänkte på allt som är riskabelt".
Det fick mig att fundera över hur jag tänkte när jag bodde hemma. Jag var inte rädd för något annat just då än att åka hem eller att vara hemma, för det var det jag trodde skulle döda mig. Ändå åkte jag hem varje dag, till det jag var rädd för. Varför kan man fråga sig?
Det enda svaret jag har på den frågan är: För att göra mamma glad och för att allt skulle verka bra.

Det är väl okej att ge upp ibland?

Jag vet inte riktigt vad det är med mig för tillfället, jag är inte den som brukar ge upp, men just nu vill jag helst bara lägga mig ned och gråta. Det känns som att jag väntar på att det ska gå snett där hemma, allt jag har hört från utomstående pekar ju på det. Sedan känns det där med datum för rättegången i hovrätten jobbigt i och med att jag inte vet när det blir. Även om jag inte behöver vara där så kommer jag ju vara där i tanken. Lär inte få mycket annat gjort än att just tänka under de dagar den håller på.

Det är som att de senaste dagarnas saknad har tagit all kämpaglöd och vilja ifrån mig. Istället för att säga till mig själv " Gör jag inte det här för mina syskon skull också? Du måste kämpa för dem med!" så frågar jag mig " Hur kunde jag lämna dem där? Varför kunde jag inte rädda dem? "
Varför ska det vara så tungt att sakna? Den är liksom så dubbel. Samtidigt som jag vill slippa sakna så vill jag inte glömma, och det går liksom inte alltid ihop.

Sov gott!

Nu blir det sängen för mig efter en lång och aktiv dag. Jag har varit ute och gått större delen av dagen känns det som. Inte för att det är någonting negativt, snarare tvärtom då det faktiskt gör att jag slipper spinna på samma tankar hela tiden. Förhoppningsvis blir natten utan mardrömmar så att jag kan vakna utvilad imorgon när väckarklockan ringer alldeles för tidigt.
Nu är det ny vecka och nya tag som gäller!

För två år sedan hade vi varandra.

"Vi tänker sällan på det vi har, men alltid på det vi saknar"

Denna mening läste jag för en liten stund sedan och den gav mig en ordentlig tankeställare. Jag vet att våren kommer bli jobbig, månaderna som kommer nu innebär två år sedan jag såg mina syskon sist, två år sedan jag vaknade blå varje dag och två år sedan jag bara bestämde mig för att dra därifrån. Det kommer bli jobbigt som tusan, det är jag inställd på, för det var likadant om inte värre förra året.
Jag är otroligt glad för det jag har idag och allt de senaste två åren har gett mig. Först det första så lever jag. Det är något jag är tacksam för varje dag. För det andra har jag mött människor som jag aldrig hade mött om jag inte tagit mig ifrån helvetet. Jag har ju min egna lilla familj i mina vänner. Vad hade jag gjort utan dem? Det är de som håller mig uppe de dagar jag ligger på botten och kravlar i gamla minnen.

Att vi alltid tänker på det vi saknar stämmer nog bra, för det blir så uppenbart vad som saknas. Speciellt när det är människor man saknar, människor man är uppväxt med och alltid har haft runt sig. Jag kan koppla ihop dem med allt, om jag bara vill. Att äta, att sova, att gå till skolan, att plugga, att handla mat, att laga mat, att välja kläder på morgonen, att se på film, en viss parfymdoft, att borsta tänderna. Det finns så många minnen att välja bland. Som idag när jag var och handlade så såg jag en fin blomma och tänkte att " den hade nog X gillat ". När jag sedan kom på mig själv och insåg att vi nog aldrig kommer ses igen så fick jag bita ihop ordentligt för att inte börja gråta bland allt folk.

Dagens dikt.

Rött
Gult
Lila
och blått

Jag har regnbågen på min mage.
Sägs det inte att man ska finna en skatt vid regnbågens ände?


Jag hittar då ingenting i min navel.

Broken heart syndrome.



Om jag har tvivlat innan så tvivlar jag inte längre. Saknaden känns helt outhärdlig. Jag önskar att jag hade några bilder att titta på, stunder jag kunde minnas, några saker som tillhört er som inte gör för ont att kännas vid. För just nu gör allting för ont. Bara det att blunda, vrida tillbaka klockan två år och minnas de sista månaderna vi hade tillsammans gör så ont att det inte går att beskriva. Jag färdas tillbaka i tiden, lyssnar till era röster och försöker hålla mig kvar i drömmarna så länge som möjligt. Vill inte möta verkligheten, villintevillinte, men tillslut måste jag släppa taget om drömmarna och låta era bilder suddas ut.
Förmodligen överlever jag även den här kvällen, trots att det känns som att saknaden tar med mig i fallet, men jag kan inte förstå hur jag har överlevt de här två åren och hur det ska gå åren som kommer.
Ni kommer alltid vara där, hur gärna jag än vill glömma er ibland. Och det är inte för att jag inte önskar att ni funnits som jag vill glömma er, det är bara det att det gör alldeles för ont att sakna er.

Tingsrättsdomar.

Nu är kvällen här igen, mörkret sänker sig och minnena kommer tillbaka. Trots att jag är väl medveten om att mörkret och kvällen i allmänhet kommer tillsammans med en rad obehagliga minnen så lär jag mig aldrig. Jag blir lika chockad varje gång. Just nu sitter jag och funderar på hur mycket jag vill veta om min mamma. Hon har nämligen ett antal domar i bagaget, som jag fick reda på under rättegången i november, och jag vet inte om jag vill läsa dem eller inte. På ett sätt kanske det berättar mer om vem jag har levt med i nitton år, och det skulle ju vara värdefullt och kanske även skönt att få hennes sjukdom på papper. Samtidigt vet jag inte om jag vill veta. Vem vet vad som står i dessa domar? Det kanske står saker som jag kommer ångra att jag har läst. Kanske gör dem mig bara ännu mer orolig för hur livet ser ut för mina syskon där hemma? Eller kommer det hjälpa mig? Om domarna från tidigare kan hjälpa mig känna att jag har tagit rätt beslut så är det definitivt värt det. Men som sagt, vem vet vad som står i dessa papper.

Bara vetskapen om att hon har blivit dömt för brott skakade om mig ordentligt. Jag trodde att hon var tidigare ostraffad, det sa hon dessutom i rätten, och att det enda hon möjligtvis hade var en psykiatrisk sjukdom. Att hon lyckats hålla det hemligt för alla förstärker ytterligare den bilden av den manipulerande människan hon är, min mamma, och jag förstår (men säger därmed inte att socialen har gjort rätt) att man kan tro på allt hon säger.

Vill jag veta? Vill jag inte veta? Tusan vad svårt det ska vara. Jag får nog sova på saken.

Skuldkänslor.

Ibland känns det så orättvist att jag sitter här med alla skuldkänslor, många långa mil från min familj. Känner mamma några skuldkänslor? Ångrar hon något av det hon gjort mig? Vad vet jag. Kanske gör hon det. Samtidigt så känns det som att chansen för det är en på miljonen. Under rättegången visade hon ganska tydligt var hon stod; Hon hade definitivt inte gjort något av det jag beskyllde henne för.
Jag funderar på vad de gör just nu, de där hemma. Tänker de på mig? Sitter mina syskon i mitt rum? Går de in där då och då?  Vill de att jag kommer hem igen? Hatar de mig? Har de kastat alla mina saker? Pratar de överhuvudtaget om mig?
Det är så mycket frågor, och några svar lär jag aldrig få.
Gentemot mina syskon känner jag skuld över att jag aldrig sa hejdå, talade om för dem att jag kommer älska dem resten av mitt liv oavsett var i världen jag befinner mig, att det bara är att de hör av sig om de behöver mig, att jag aldrig kommer glömma dem och att jag inte höll om dem en sista gång. Jag hade betalat vadsomhelst för att få hålla om dem, bara en sista gång. Jag känner skuld över att ha lämnat dem där, med en mamma de egentligen inte har någon aning om vem det är. Jag tvivlar på att de är medvetna om hennes sjukdom och hur det visar sig.
Sen har vi pappa. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Om man jämför med mamma så har han inte gjort mig någonting och jag kan fortfarande känna att jag saknar honom. Jag känner mig elak som har tagit bort möjligheten för honom att umgås med mig för något han inte är delaktig i. För det är precis så jag känner: Han har aldrig varit med mamma på det här. Han har varit snäll, och oavsett vad polis och åklagare säger, så håller jag fast vid det.

Idag saknar jag dem av hela mitt hjärta, och fy vad ont det gör. Tillbaka kan jag inte säga att jag vill, jag önskar bara att jag kunde få veta hur de har det.

Ensam är stark.

Eller? Är det verkligen så?
Ibland så känns det inte som att jag är ett dugg stark. Ensam däremot, det känner jag mig titt som tätt. Även fast jag egentligen inte är det. Verkligen inte, det är snarare tvärtom. Jag och mina vänner umgås dygnets alla timmar, vilket är riktigt uppskattat. Utan dem vore jag ingenting.
Min psykolog och jag har pratat om att jag känner mig ensam och aldrig "hemma". Hon menar att det kan bero på att jag är "rotlös", dvs. att jag inte har någon naturlig plats där jag hör hemma med föräldrar, syskon osv. Samtidigt så är det ju inte så att jag alltid har varit utan familj eller att jag egentligen vill hem till dem. Klart jag vill hem till en familj, men inte till den jag hade för två år sedan. Självklart saknar jag mina syskon då och då, men samtidigt så ångrar jag inte att jag drog. För om jag inte hade gjort det så vet jag inte om jag hade levt idag. Så när man väljer att leva "rotlös" för att man riskerar att dö om man stannar, då förstår jag inte varför det ger sådana negativa konsekvenser att inte ha någon plats där man är hemma.

Äntligen!

Äntligen framsteg på sovfronten! Inatt har jag fått sova ordentligt; 15 timmar allt som allt, och inte en enda gång vaknade jag av mardrömmar. Underbart helt enkelt :)
Nu sitter jag och äter frukost och försöker planera vad jag ska göra under dagen. Just nu lutar det åt en promenad i det vackra vårvädret och lite storhandling, kanske att det blir en sväng ned på stan också för att möta upp några vänner! Känns skönt att tentan för den här kursen är gjord och att det för tillfället inte finns någonting jag måste göra.

Verkligheten gör sig påmind.

Det kan gå dagar utan att det egentligen gör ont att leva, men när smällarna väl kommer så gör de det ordentligt. Oftast beror de bara på enkla små ting som en annan kanske inte tänker så mycket över. Jag har suttit några timmar på vårdcentralen nu på eftermiddagen och väntat på att ta prover. En simpel sak, visst. Men det är inte blodproverna som gör ont i dessa sammanhang. Det är att se föräldrar sitta och hålla om sina barn.
Det är inte för att jag missunnar dem det, varken föräldrarna eller barnen, det är bara det att jag önskar att mina föräldrar någonsin hade gjort samma sak med mig.

Teatermasken.

Idag träffade jag de två personer som ska hålla i den samtalsgrupp jag blivit erbjuden en plats i. Det verkade bra, kommer dock kännas konstigt att berätta om sitt liv för en grupp främmande människor. Men det ska nog gå bra!
Jag fick berätta lite om det jag varit utsatt för, vilka konsekvenser jag tror att det har gett och vad jag har för målsättning med samtalsgruppen.
Ett av mina mål är att koppla ihop det jag har varit med om med känslor. För i dagsläget fungerar det inte alls. Prata kan jag göra obehindrat, det har aldrig varit ett problem, men att känna någonting det jag pratar om går inte. Det är liksom bara tomt. Så då ler jag istället.
Jag vet att många blir förvånade när min röst säger att mamma misshandlade mig, munnen ler och kroppspråket visar att " det var väl ingenting?". Någonstans så har jag varit medveten om att jag har lett när jag har pratat om mamma och vad hon har gjort men jag insåg inte till vilken grad förrän polisen sa till mig att jag måste sluta prata om det som om det vore en naturlig del av vardagen.
Men det var ju det det var; en naturlig del av vardagen. För två år sedan var vardagliga ting att gömma sig, smyga, gå på tå, vara beredd, dölja blåmärken, ta emot slag och överleva. Idag har de bytts ut mot tvättning, städning, matlagning och studier.


Närhet? Just nu känns det omöjligt.

En fråga som alltid dyker upp när jag ska ut är om jag någonsin kommer hitta någon som jag vågar släppa nära. Någon som jag låter röra mig, älska mig och allt vad det innebär. Just nu känns ett förhållande långt, långt borta. Och dessutom, hur berättar jag för denne någon att mina sexuella erfarenheter lyder; pappa, mamma och ett våldtäktsförsök i en park av en okänd man. Hur berättar man detta för en kille utan att ha lägger benen på ryggen och flyr? Ett svar vore ju att han stannar kvar om han tycker om mig. Men jag tror att de flesta hellre flyr.

Jag försöker förstå hur pappa tänkte när han kom in på kvällarna, la armen över min hals och rörde sina stora fingrar över min kropp. Jag försöker förstå varför mamma tvingade oss att vara nakna, varför hon klädde av mig trots att jag skrek att hon skulle sluta, varför hon drog ner mina byxor när jag hade mens och varför hon envisades med att "tvätta" mig ren och fin med den noppriga trasan.
Jag kan omöjligt förstå varför. Mamma har skrattat, lett och hånat mig när hon har gjort det men jag kan omöjligt tro att hon egentligen tycker att det är kul. Men vad vet jag. Hon har ju förvånat mig på fler punkter.
Att jag skulle bli utsatt för ett våldtäktsförsök var väl egentligen väntat. Flera i min närhet och de som har hjälpt mig att komma ifrån min familj varnade mig för att det kunde hända och att mina gränser var likamed obefintliga. Det är egentligen inte förrän efter våldtäktsförsöket som jag insett vad mammas och pappas sexuella kränkningar har gjort med mig. Och mamma slag förståss. För det spelar också roll när någon kommer för nära.

En dag kanske jag lär mig att någon kan komma nära utan att göra mig illa, men just idag känns det som att jag har en lång väg att vandra.

I'm gonna be the last one standing.

Fyfan. För en halvtimme sedan föll jag ner i djupet.
Nu är dock tårarna torkade och jag har hunnit andas ut ordentligt.
Orsaken stavas mail. Till min förvåning så upptäckte jag att jag hade fått ett mail från min systers pojkvän och innan jag vågade öppnade hade jag redan historien klar för mig; någon var död. Om det var mamma, mormor, pappa, farfar, farmor eller någon av mina syskon det var jag inte säker på - men någon var det. Det bestämde jag mig för redan när jag läste rubriken. Jag funderade både en och två gånger innan jag tillslut tryckte på rubriken och fick upp mailet framför mig. När jag sedan såg att det var reklam för någon tävling han deltagit i kunde jag inte låta bli att skratta. Och det var så skönt att för en gång skull gråta av lycka.
Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att det inte var något farligt. Usch!

Efter den senaste tidens brev så är jag beredd på det mesta. Att de tycker att jag ska åka hem, att de skriver att jag ljuger, att de inte litar ens några ynka procent på något jag säger, att de tycker att jag är dum i huvudet, psykiskt sjuk, störd och allmänt korkad- det har jag lärt mig och jag skulle bli förvånad om de utelämnade de orden i breven till mig. Däremot skulle ett dödsbud bokstavligen döda mig. Dels för att jag kommer ångra att jag inte skrivit brev eller försökt ta kontakt med de i min familj som jag faktiskt älskar och berättat att det är just så; att jag älskar dem. Dels för att jag är rädd för att det är mammas sjukdom som kommer ta livet av någon; antingen henne själv, mina syskon eller pappa. Och det skulle ta så hårt att jag inte vågar lova om jag någonsin kommer komma på fötter igen.

Men till den dagen kämpar jag på!

Älska, glömma och förlåta.

Dessa ord skriver två av mina närmaste släktingar i ett brev till mig. De frågar sig hur jag kan göra såhär mot de som älskar mig. Med såhär menar de förmodligen att polisanmäla min mamma och inte höra av sig på två år. Deras två sidor långa brev som avslutas med orden " Lär dig livets stora gåta: Älska, glömma och förlåta" gör otroligt ont att läsa. Inte för att jag inte visste att de tycker att jag har tagit fel beslut, utan för att de vägrar lyssna på vad jag har att säga. De har redan dömt mig på förhand och bestämt att mammas ord är sanningen. Precis som dem frågar jag mig hur jag kan göra såhär mot de jag älskar och de som älskar mig, men samtidigt kan jag besvara den frågan med ett ganska självklart svar: För att jag vill leva. För om jag hade stannat hemma hade de ändå inte haft mig kvar, dagarna jag hade orkat eller överlevt om jag inte hade rymt går att räkna med ena handens fingrar.

Jag förväntar mig inte snälla ord, att de ska tycka synd om mig eller att de ska erbjuda mig sin hjälp - däremot skulle jag önska att de kunde lämna lite utrymme för mina ord och att de öppnade för möjligheten att det jag säger skulle kunna vara sant. De vet mycket väl att det finns bilder, journalanteckningar och vittnen som styrker det jag berättar. Mammas försvar har hittills bestått av hennes och släktens ord, dvs. inga vittnen på mammas sida har kunnat vittna under ed på grund av deras nära relation till henne.

Att jag ska svara på brevet kan de ju bara glömma, trots att de skriver att de kommer vänta på mitt svar, och jag måste erkänna att det känns jobbigt att inte svara - men samtidigt, vad väntar de sig av ett åk-hem-nu-och-skärp-dig brev? Den dagen det går upp för dem att jag faktiskt drog därifrån för att jag ville leva och när de frågar hur det var hemma, den dagen kommer jag ta mig tiden att svara på breven de skickar.  

Dagens dikt.

Jag är inte rädd
Kom an då mamma
Döda mig då
Det gör detsamma

Du får göra vad du vill
Jag vill bara räcka till

Förväntar ni er ett skratt så har ni kommit fel, väldigt fel!

De senaste dagarna har varit lite av en berg- och dalbana. Jag spenderar några minuter " över ytan" och några minuter "under ytan", jag flyger högt över molnen för att sedan slå i backen. Och det är som att jag inte riktigt orkar komma på fötter när jag ligger där på botten, det går iallafall mycket långsammare än vanligt.
Kanske är det den senaste tidens funderingar kring hur familjen " där hemma" mår som gör det ovanligt tungt och var jag hör andra säga om dem.
Jag vet inte vad de tror riktigt. Tror de att jag ska bli glad när de säger att min mamma inte kan ha långt kvar? Förväntar de sig ett skratt från andra sidan luren?
Oavsett hur de fick för sig att berätta det för mig så har jag mått dåligt över det sen dess. Jag känner mig så otroligt maktlös. Att sitta här och veta att hon går under. . Det gör ont i hjärtat - trots allt hon gjort mot mig. Men hon är som sagt den enda mamma jag någonsin kommer få, på gott och ont.

Varför, varför i hela världen ser ni henne inte? Varför ser ni inte att hon kommer dö utan er hjälp?

Långa nätter.

Inatt var mardrömmarna tillbaka ordentligt och ännu en gång drömde jag att jag dog. Jag vaknade av att jag skrek, slog med ben och armar och med tårarna rinnande nedför kinderna. Oftast brukar jag kunna somna om ganska fort, men inatt låg jag vaken. Jag kunde omöjligt stänga ögonen ifall mamma skulle dyka upp. Detta trots att jag ser hela mitt rum från sängen. Men att tänka logiskt efter en mardröm är inte min starka sida.

Idag blir en dag då jag får klistra på mig den alltför använda masken med det stora leendet, för idag är det svårt att le på riktigt. Dels för att gårdagens information om mamma tar upp 90% av tankarna. Dels för att mardrömmarna fortfarande sitter på näthinnan.

Dagens dikt.

Finns inga ord som beskriver
hur smärtan mina lungor sönder river
Jag faller genom sten och glas
och hela livet går i kras

"Låt ridån gå ner,
jag vill inte leva mer.
Flytta mig ur detta spel,
jag faller sönder del för del."


Ligger på golvet i tusen bitar
i mina drömmar jag bilden av dig ritar
Tänker på när jag hade dig, när du fanns
Vet du att alla färger fått en gråare nyans?

"Drömde om dig i natt,
du kysste mig och sa godnatt.
Vi gick över ängar och vatten,
om dagen och om natten."


Saknaden äter upp mig inifrån
livet var bara ett tillfälligt lån
Snart är vi tillsammans igen, du och jag
föralltid från och med denna dag

"Kommer ihåg när du tog farväl,
du sa att du stod vid dödens vägskäl.
Minns dina sista andetag och din sista blick,
tänk att allt bara försvann på ett ögonblick."


Tårarna som rinner längs min kind fryser till is
luften jag andas ut blir till dis
Ögonen slocknar och själen flyr
solens strålar letar sig fram och den nya dagen gryr.


Skriven den 24:e September 2007

Vardagskaos

Dagen idag har varit kaos från början till slut och det är inget organiserat kaos vi talar om här mina kära vänner, det är kaos i dess mest extrema form. Jag vet knappt vad jag heter, vilket år jag är född, vad som är upp och ner, höger eller vänster, vilken dag det är på året, vilket år det är av alla år - ni förstår nog vad jag menar.
Allt, och då menar jag verkligen ALLT, har gett mig flashbacks idag. Att öppna kylskåpsdörren, att bre en macka, att vända sig om efter att ha brett mackan, att slå igen dörren bakom mig, att springa till bussen, att duscha och inte minst att träna. För idag bestämde vi oss för att träna ett boxpass. Ja, vad är det som är så farligt med det då? Ingenting trodde jag.
Men när vi väl började slå så förstod jag vad jag gett mig in på. Att slå själv var inga problem, men att bli slagen på var som att kastas två år tillbaka i tiden och vänta på att det skulle svartna framför ögonen. Trots diverse kuddar som vi använde oss av för att ta emot slagen med så klarade jag inte av att hoppa fram och tillbaka mellan det förflutna och nuet. Även om slagen tog i kudden och att de var långt ifrån lika hårda som mammas så reagerade jag som jag gjorde hemma. Blicken dör och jag går in i min lilla "bubbla" där jag inte hör vad någon säger till mig, jag försöker förutse vad som ska komma och biter mig i läppen för att inte skrika om det gör ont, jag låter "mamma" göra vad hon vill och kämpar inte emot för att det ska "gå över" snabbare.

Under den timmen passet pågick hoppade jag fram och tillbaka mellan dåtid och nutid och försökte ihärdigt tala om för mig själv att det inte var någon fara, dock utan större framgång. Att jag som min psykolog säger " stänger av" verkligheten när något påminner mig om hemma är något jag tränar på att inte göra varje dag. Det kan vara ett ord som någon bland mina vänner säger, ett ljud i korridoren, en smäll utanför fönstret, någon som liknar mamma eller pappa, en smak, en lukt - egentligen nästan vad som helst som jag kan koppla ihop med hemma.

Aja, jag antar att det bara är att bryta ihop och komma igen. Morgondagen kan bara bli bättre :)
 

Punkt slut.

Nu är det slut på att låta allt vara som det är och låtsas som att det är bra. Det är nog första gången som jag är riktigt arg. Och det på min mamma dessutom. Eller ja; åtminstone på samhället som VÄGRAR se.
Vad är det ni inte ser? Hur kan ni inte se? Kom inte och säg att ni aldrig sett den manipulerande, smala, tunna, åtgångna, ihjäljobbandes, nästan maniska människan med påsar under ögonen, ihopsjunkna kinder och med kläder så stora att de släpar i marken. Kom inte och säg att ni inte har hört. För vi har pratat, vi har pratat om hur hon är så mycket att vi nästan har gått åt på kuppen.
Hur många människor ska ni låta henne förstöra? Räcker det inte med att hon har förstört sin familj? Räcker det inte med att hon har tagit min pappa, mina syskon, mina morföräldrar och resten av min släkt ifrån mig? Var det inte nog med att hon stal min barndom?
När jag säger att ni aldrig mer kommer tro på mig efter att ni har pratat med min mamma så skrattar ni till svar. Ja, ni säger till och med att jag ska skärpa mig och att jag borde veta att ni ska se till barnens bästa. Vem är det som aldrig tror på ett ord jag säger efter att mamma har pratat hål i huvudet på vuxenvärlden? Jo - SAMHÄLLET. Bara för att hon har makt, för att hon är bra på att prata, för att hon har visioner och tankar, för att hon låter så perfekt och målar upp världen i pastellfärger så behöver inte det betyda att jag ljuger. Ni kunde ha lyft på min tröja, kommit hem till oss på kvällen, gjort en utredning på mamma. . vad som helst!
Då hade fantasierna om hur perfekt vår vardag är fallit i tusen bitar.

Att läsa om hur illa mamma behandlar andra på nätet är jobbigt, först och främst av två anledningar. Dels för att jag tänker på de stackarna som hon behandlar illa och förstör livet och drömmarna för. Dels för hennes egen skull.
Det är ett mysterium för mig att det aldrig går upp för henne, inte ens efter gång nummer 300, att hennes planer och visioner alltid går åt skogen. Att hon aldrig kan hålla det hon lovar person efter person. Jag förstår inte och jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa både henne och de hon skadar genom sitt handlande.

Vem är du egentligen?

Jag blir aldrig riktigt klok på dig eller vem du är. Egentligen borde jag ju känna dig ganska bra men det är ditt förflutna som får mig att ifrågasätta om jag verkligen känner dig. Trodde du att du skulle kunna dölja ditt förflutna så länge vi levde? Trodde du inte att det skulle komma upp till ytan en dag? Hur tänkte du när du byggde upp ett liv på lögner? Hur kunde du involvera oss barn i det du hittade på?
Mamma, jag får inte ihop det ditt förflutna berättar om dig med den person jag trodde mig känna.

Samtidigt som jag vill blunda, hålla för öronen och göra allt annat man gör när man vägrar inse hur verkligheten ser ut så borde jag kanske ha insett hur mycket lögner våra liv bestod av redan för några år sedan. Och visst har jag ifrågasatt, det har jag, men jag slutade ifrågasätta när hon gjorde mig illa. Jag ville så gärna tro att det mamma sa var sant, först och främst för hennes egen skull. De stora visionerna, de storslagna och för oss nere på jorden orealistiska planerna, berättelserna som verkade alltför fantastiska för att vara sanna (vilket de också var). Jag minns att jag alltid hoppades att det hon sa skulle vara sant och att de stora planerna som var påväg att genomföras var så nära genomförandet som hon sa. Även gång nummer 500 hoppades jag, även om alla andra planer gått sönder, bara för att jag ville se henne glad. Jag ville se henne lyckas med någonting, jag ville höra henne tala sanning och ta sig an någonting som hon klarade av att genomföra. Och allt på grund av att jag tycker/tyckte synd om henne.

Skyddad identitet.

Skyddad identitet?
Det är den stora frågan just nu.
Jag ringde min advokat häromdagen och berättade om breven jag fått från min släkt och sedan dess har jag funderat kring detta. Hon själv ville varken säga bu eller bä för att inte påverka mig åt något håll, men jag skulle gärna sett att hon hade en åsikt. Dels för att hon vet vad det innebär. Dels för att jag litar mer på andras beslut än på mitt eget.
Det finns så mycket som är pest och pina med det att jag gärna undviker att skaffa det. Men samtidigt orkar jag inte alla brev, för även om jag inte läser dem så påminner det mig om att de vet var jag finns. Det i sig betyder att de kan banka på min dörr. Om de sedan skulle vara så osmarta (för det lär ju fälla dem i den kommande rättegången) att de gör det har jag ingen aning om, men tanken på att de skulle kunna komma skrämmer mig. Dels för att jag inte har någon aning om vad de kommer göra. Dels för att det med största sannolikhet slutar med döden på ett eller annat sätt.

En av många nackdelar med skyddad identitet är att jag får min post sent, inte kan teckna abbonemang eller försäkringar, inte kan beställa från nätet och som en vän till mig sa: kanske får problem med att få jobb. Och hur fungerar det att plugga på universitetet med skyddade uppgifter?

Egentligen så är ju krånglet inget gentemot att riskera livet. Men samtidigt vill jag bara leva ett normalt liv, det vore så himla skönt.
Kanske söker de inte upp mig om de får tag i min adress, kanske gör de det. Kanske fortsätter de skriva brev även om jag inte svarar. Kanske skriver de tills den dagen det knäcker mig. Kanske låter de mig vara. Kanske tar de mitt liv.
Tänk om jag kunde se tio år fram i tiden och se vilket beslut jag borde ta. 

PANIK.

Paniken slog till för en stund sedan. Där satt jag, som jag nästan gör varje dag efter skolan, inne på facebook och tittade på bilder och annat kul som vänner laddat upp sedan sist. Och plötsligt såg jag ett namn jag kände igen bland vänförslagen som dyker upp till höger. Pappa.
På en tiondel av en sekund frös jag som till is. Jag stirrade på namnet som om det var ett skämt, jag vred och vände på bokstäverna och försökte få det till att vara någon annan. Men där stod det. Först var jag övertygad om att de var påväg hit, till rummet där jag sitter närmare hundra mil ifrån dem, och jag fick lust att springa ut och aldrig återvända. Jag var säker på att de skulle döda mig och att jag bara hade timmar, ja kanske minuter bara kvar att leva.
Men lever gör jag fortfarande och än har de inte kommit. Huvudet är fullt med tankar om hur jag ska hantera vad jag precis sett. Ska jag ta bort min facebookprofil? Ska jag ändra namnet?
Precis som när jag fick brevet från min släkt så funderar jag på hur lätt jag egentligen är att hitta. Behöver jag skaffa sekretessmarkering?
Men samtidigt, ska jag inte kunna leva ett normalt liv?

Jag är rädd för att bli som du, mamma.

Trots att jag är liten till storleken och att folk påpekar det nästan varje dag så slutar jag aldrig ställa mig framför spegeln och titta hur stor jag är från olika vinklar eller vad siffrorna på vågen stannar på. Jag äter mer än de flesta av mina vänner, trots att jag är klart mycket mindre än dem och det gör att jag funderar på varför jag inte blir mätt lika fort som dem. " Är det för att jag är som mamma? " är en fråga som brukar dyka upp i sådana sammanhang. För mamma berättade för mig att hon inte kunde känna sig mätt. Och jag gör ju inte det jag heller.
För ett år sedan kunde jag inte se konsekvenserna av att ha vuxit upp som jag gjort, nu radar dem upp sig framför mig till synes omöjliga att mästra.

Sister sunshine.

Inatt låg jag vaken med tårarna rinnande ned för kinderna. De innehöll så mycket de där tårarna, som jag vägrat släppa fram på så många veckor, att jag har känt mig tom hela dagen. Jag grät för att jag känner mig ensam även fast jag umgås med mina vänner dygnet runt, för att jag saknar mamman som höll på att ta mitt liv, för att jag saknar syskonen och pappan som inte vill ha något med mig att göra länge, för att jag hatar livet som jag emellanåt älskar, för att det är så mycket som jag inte kan även fast jag vet att jag klarar av det om jag vill. Det är så många dubbla känslor att jag kvävs.
Bakgrundsbilden på mobilen, en bild på min syster som är bra många år gammal från en av alla skidsemestrar, väcker gamla minnen. Inatt kunde jag inte släppa henne med blicken. Jag frågade mig om den lilla flickan på bilden verkligen fanns. Vad gör jag utan henne? Varför ser jag inte det där ansiktet varje dag? Räknar hon sina blåmärken idag?
Jag kröp ihop som en liten boll, ligger blickstilla och förundras över att vännen som jag sov över hos inatt rör sig så mycket när hon sover och inser att det förmodligen är ytterligare en konsekvens av min uppväxt. Jag rör mig aldrig när jag sover. Blickstilla ligger jag, med armarna hårt knutna om knäna. Så somnar jag och så vaknar jag. Förhoppningsvis försvinner det med tiden, när jag inser att jag inte behöver vara rädd för att någon ska bli arg för att jag vänder mig i sängen.

Mitt i prick.

När jag satt och sökte artiklarna och offentliga utredningar om missbruk till ett skolarbete dök det upp en artikel om barn med psykiskt sjuka föräldrar. Det är som att läsa om mig själv. För en stund så blir det som att det bara är mig de skriver om, det går liksom inte in i mitt huvud att det faktiskt sitter tusentals barn där ute som känner samma sak när de läser artikeln. 

"Barnen själva tiger
ofta om hur de har det. De håller skenet uppe, trots att de kan vara rädda för att få samma problem som föräldern. Eller för om mamma ska vara död eller levande när de kommer hem.

Dels beror det på att de skäms, dels är barn oerhört lojala mot sina föräldrar - de vill inte avslöja dem. På så sätt medverkar de själva till sin osynlighet.
- Det är ju de här föräldrarna de har. Den sjuka föräldern kan också ha sagt att de inte får berätta för någon. Då är det svårt för barnen att tänka att de ändå har rätt att prata om det, säger Annemi Skerfving.
- Något man vet om barnen är också att många är oerhört välanpassade, säger Deanne Mannelid. Ofta är de jätteduktiga i skolan. De tänker: "Om jag är duktig så gör jag mamma gladare." De får som vuxna ofta omhändertagande yrken inom vård eller pedagogik."

Vad ska jag säga? Det är mitt i prick. Jag var tyst, jag tyckte oerhört synd om mamma, jag förstod inte ens vad som var fel. Jag är fortfarande rädd för att jag ska bli som henne. Och citatet " Om jag är duktig så gör jag mamma gladare" är något jag själv skulle kunna sagt och dessutom har sagt till både socialtjänsten och kuratorn på skolan.

Artikeln hittar ni här : http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/oron-och-skammen-gor-att-barnen-tiger

Dagens dikt.

Du drog upp mig ur vattnet när jag försvann under den mörka ytan och sjönk mot botten
I drömmarna var jag redan långt iväg, jag hoppade bland molnen och levde bland slotten
Du bytte ut mitt trasiga rosa paraply mot ett par vingar när jag hoppade från balkongen
Du är där om natten och skrämmer bort monstret och demonerna som håller mig fången

Du tar bort den tjocka snaran runt min hals och ger mig livet åter,
du håller mig tätt intill och torkar mina tårar när jag gråter
När jag sitter på golvet med alla dessa färgglada piller i mina händer,
talar du om för mig att jag aldrig får ge upp och att vinden vänder

Jag hoppas du finns där inatt när demonerna kommer igen,
att du alltid kommer finnas där och vara min allra bästa vän
Om du inte skulle hinna rädda mig kommer vi ses däruppe i det blå,
jag vill att du ska veta att du är den finaste vän man kan få



Skriven den 6:e mars 2009

Ge upp? Inte en chans.

Ibland går det upp för mig vilken tur jag egentligen har haft. Jag vill inte inse att jag faktiskt kunde ha varit död om jag inte tagit mig iväg den där dagen för snart två år sedan. Det är för jobbigt att leva med att mamma faktiskt kunde ha tagit mitt liv. Ett slag för mycket, en träff i tinningen, om jag hade ramlat ned för trappan lite annorlunda, om jag slagit huvudet i bordet, golvet. . Bara en felträff hade kunnat bli ödesdiger. Är det turen att jag kom undan med livet i behåll? Visste hon precis hur mycket hon kunde slå mig utan att det gick illa?
Tänk att jag lever, tänk att jag sitter här idag utan blåmärken att dölja. Tänk att det är snart två år sedan jag stod framför spegeln varje morgon och såg till att dölja alla märken på kroppen. Jag kan inte förstå att tiden har gått så fort.
Det kan kännas frustrerande att jag vill ge upp ibland när jag har tagit mig ifrån helvetet. Jag kan bli arg på mig själv för att jag vill hem när jag äntligen har tagit mig därifrån. Men det är för att jag är rädd. Jag är rädd för att jag för första gången i mitt liv kan fundera på vad jag ska göra imorgon, om en vecka och i framtiden. Det kunde jag inte för två år sedan. Då var målet att överleva dagen. Att kunna välja, drömma och hoppas skrämmer mig. Vad mer kan man önska än att leva? Vad mer kan man hoppas på än att få en annan familj? Vad mer kan man välja än det alternativ som gör mamma minst arg?
Att det finns andra saker att drömma om, välja bland och hoppas på blir för mycket för mig. Jag står handfallen när någon ber mig välja vad jag vill eller frågar mig vad jag drömmer. Jag har lust att fråga dem " Vad spelar det för roll vad jag vill? Vad spelar det för roll vad jag drömmer om?"

Idag skiner jag och vårsolen ikapp. Jag dricker kaffe, kollar på bilder från en resa för ett år sedan och bara njuter av livet. Precis som det ska vara :)
På onsdag bär det av till en vän jag fick på det skyddade boendet, ska bli roligt att träffa henne igen!

I'm gonna hold on to the times that we had.

Det känns som att jag är tillbaka på ruta ett, möjligtvis ruta noll om det finns en sådan. För idag känns det så hopplöst att jag inte vet var jag ska göra av mig själv. Helgen startade inte alls som jag tänkt mig och pluggandet går inget vidare för att jag inte kan koncentrera mig. Jag stirrar på sidorna, följer raderna med ord om ämnet vi läser om i skolan men ingenting, absolut ingenting går in och jag blir så arg att tårarna börjar rinna. Jag vill bara lägga mig ned och skrika att allt är så jävla hopplöst, att jag hatar allt som mitt liv har burit med sig hittills (även om jag givetvis någonstans inom mig vet att jag inte hatar allt och att de snart två åren sen jag flydde har varit fina och gett mig vänner för livet) och att jag inte vet vad jag ska ta mig till. För det vet jag verkligen inte.
Jag håller fast i den tunna råden av fina minnen som vi ändå hade tillsammans, iallafall vi syskon. Alla de gånger vi såg en film tillsammans, alla de gånger vi lekte tillsammans, de gånger vi pratade om sådant bara syskon pratar om. Jag saknar de gånger vi var ensamma tillsammans och kunde vara en familj på riktigt, utan att mamma var närvarande. Inte för att jag inte vill ha min mamma, hon är ju den enda mamman jag någonsin få och jag önskar att någon kunde hjälpa henne, men när hon var i närheten så blev det så mycket fokus på att hon var där att vi varken sa eller gjorde så mycket.

Det är som att den där positiva och glada tjejen, som jag är inför alla andra, är som bortblåst när jag är ensam. För då är det som att jag inser hur ensam jag egentligen är och hur lätt allting kan rasa samman. Släkten står på mammas sida, jag vet inte ens om mina morföräldrar eller farföräldrar lever längre och mina syskon och min pappa har jag inte pratat med sen den där dagen i maj för snart två år sedan. Vem är jag utan dem? Jag kommer omöjligt klara sommaren ekonomkiskt om jag inte får ett sommarjobb, om jag ens orkar ha ett sommarjobb, just nu känner jag bara för att dra täcket över huvudet och strunta i allt vad ansvar och måsten heter. Jag vill bara bli liten igen, spola tillbaka tiden till den dagen jag föddes och se till att mamma får hjälp redan då. Kanske hade mitt liv sett annorlunda ut då. Men samtidigt vill jag inte ge bort de två senaste åren och allt de har gett mig. Jag önskar att jag bara kunde byta upp mina första nitton år. .



Have you ever tried sleeping with a broken heart?

Alla dessa jävla mardrömmar. Kallsvettig, skrikandes, gråtandes och panikslagen vaknar jag om och om igen, natt efter natt. Jag kan omöjligt somna om, trots att jag vet att jag ska upp om mindre än fem timmar. Kroppen kommer säga ifrån till slut, den kan omöjligt orka med nätter som detta vecka ut och vecka in. Jag vill bara kunna sova, vakna utvilad och kunna göra de saker jag planerat att jag ska göra. Just nu vet jag inte om jag orkar åka iväg dit jag ska om fem timmar. Att mardrömmarna ska kunna ställa till det så för mig. Jag hatar att jag skäms så mycket för dem att jag inte kan vara ärlig om varför jag ser ut som ett vrak på morgonen och varför jag inte orkar göra saker.
Imorgon kommer jag förmodligen knappt komma upp ur sängen, jag kommer nog inte få "godkänt" på den utbildningen jag ska på och jag kommer säkert vara helt slut när jag kommer tillbaka hem på söndag. Allt på bekostnad av mardrömmarna och för att jag inte klarar av att erkänna för mig själv att jag inte pallar. Jag önskar bara att någon kunde säga att jag slapp åka imorgon. .

Vad är "normalt"?

Nu har jag precis kommit hem efter en härlig kväll med några vänner. Ska iväg imorgon bitti så kvällen blev inte så lång för mig. Idag, liksom igår, har jag brottats med tankarna om hur det var hemma. Jag kan liksom inte sluta jämföra hur det är nu mot hur det var då.
Ikväll åt vi till exempel tacos, det hände knappast hemma. Iallafall inte om mamma var hemma. Bara det där att sitta och prata när man äter är nytt för mig eller iallafall så pass nytt att jag fortfarande reagerar på det. Det är ju ändå två år sedan jag satt runt matbordet med de hemma nu. Men hur det var sitter kvar. Oftast så åt jag och mina syskon upp på två minuter. Gick det fortare en så var det ett plus. Den som vann var den som kastade i sig maten och gick från stolen (helst samtidigt som man stoppar in den sista biten) snabbast. Om man hamnade lite på efterkälken eller hade en del mat kvar när de andra två gick så åt man utan att tugga bara för att slippa bli lämnad ensam med mamma. Ett annat starkt minne som sitter kvar är hur tyst det var runt matbordet. Eller tyst och tyst, mamma pratade ju på, men efterhand så lärde man sig att stänga av. Det var ju ingen annan som pratade, vi satt bara och nickade för att visa att hennes ord var lag.

Nej, nu är det dags att sova innan jag snurrar iväg alltför mycket. Jag har gott om tid att spinna vidare på detta efter helgen, men just nu är sömn viktigast.  
Godnatt!

Game over.

Idag skriker kroppen stopp, sluta, ligg still, rör inte ett finger, tänk inte, vill inte, orkar inte. Den har helt enkelt gett upp. Jag är så trött att jag knappt orkar hålla kroppen uppe och jag vet inte vad felet är. Kanske är det den där saknaden som alltid finns i bakhuvudet som gör sig påmind. Kanske har det gått upp för mig vad som egentligen hände de där 19 åren jag befann mig hemma. Jag vet inte.
Jag tänker inte så mycket på det som var just av den enkla anledningen att det är något förflutet. Däremot så ägnar jag mycket tankar att minnas mina syskon, min morfar och morfar och de ställen vi besökte tillsammans. Kanske är det det som tar all kraft.

Igår pratade jag med en person som jag lärde känna på det skyddade boendet, där jag bodde i nästan ett år. Hon bodde tillsammans med mig i ungefär ett halvår innan hon flyttade vidare. Personen i fråga, som vi kan kalla J, är som en extramamma för mig. Det är någon jag kan fråga i princip vadsomhelst och en jag kan vara mig själv tillsammans med. Vi pratade om hur det var att bo på det skyddade boendet och kom fram till att vi båda två kände samma sak: Vi saknar det. Hur konstigt det än må låta.
De största kliven hittills i mitt liv tog jag där, det var där jag lärde mig leva igen. Det var där jag lärde mig att livet har ett värde, att det finns mycket glädje och att livet jag levt innan inte var det livet jag ville leva. Jag lärde mig att vända reglerna mamma lärt mig, lärde mig att det inte är någon som slår eller gör mig illa om jag gör fel och att människor tycker om mig för den jag är.

En annan tanke som slog mig igår var den att det snart har gått två år sedan jag rymde. I slutet av maj är det 730 dagar sedan jag var där. 730 dagar utan blåmärken att dölja, elaka ord att svälja och utan att vara rädd för att inte vakna upp imorgon. Men det har även gått 730 dagar sedan jag höll om mina systrar för sista gången. Och det gör banne mig ont. Jag fattar inte att jag har överlevt i 730 dagar utan dem fysiskt närvarande, men i hjärtat har jag dem alltid.
Jag vågar nästan inte tänka på vad jag gjorde för exakt två år sedan. Förmodligen hade mamma och pappa precis kommit hem vid den här tiden. Den enda dagboken jag har från den tiden är egentligen mina dikter och från den här dagen för två år sedan, bara två timmar framåt i tiden från vad klockan är nu skrev jag det här:

Du siktar på mitt hjärta, men missar med minsta möjliga marginal
( mamma, när får jag tillbaka glädjen som du en gång stal ? )
Dina mörka ögon bränner hål i det som finns kvar av min själ
( mamma och pappa, vet ni hur nära vi är ett farväl ? )

Du tog sönder mina vingar när jag klippt och klistrat i flera dagar
( mamma, vet du att rakbladet skriver ner alla dina lagar ? )
Det är bara du och jag som kan tyda ärren på min kropp
( pappa, varför satte du aldrig stopp ? )

Jag kan inte sova förrän John Blund håller i min hand
förrän han låter änglarna vaka över mig, som han gör ibland
Jag känner mig trygg när natten är borta, när den nya dagen gryr
När mörkret skingras och försvinner, när demoner och spöken flyr

Jag brukar gömma mig under sängen ifall du kommer när jag inte är beredd
( mamma, vet du att det är du som har gjort mig så rädd ? )
Om jag hoppade från taket, skulle mina vingar bära mig till det vackra blå ?
( morfar, kommer jag närmare dig om jag står på tå ? )

Skriven den 4:e mars 2009

Och nu sitter jag här, vrider tillbaka klockan två år tillbaka i tiden och spelar upp vad som hände den dagen. Att något som hände för så länge sedan kan kännas så nära och verkligt.

Dagens dikt.

Inatt drömde jag att du slog mig tills
varje millimeter av min kropp var röd,
att du skrattade åt mig där jag låg vid
dina fötter när du förstod att jag var död

Du höll en plastpåse över mitt huvud
tills jag blev blå och luften gick ur mig
Du slog mig i ansiktet och skrek :
“ Säg att jag bestämmer över dig “

They say that time heals everything.

Den här bloggen handlar om att lära sig leva, aldrig ge upp och att hitta de små ljuspunkterna som gör livet värt att leva. Den handlar också om livet som misshandlad och hur man lär sig leva med en barndom som man helst vill glömma.

RSS 2.0