I still see your reflection inside of my eyes.

"I'm falling apart, I'm barely breathing
With a broken heart that's still beating
In the pain there is healing
In your name I find meaning"

Låten "Broken" av Lifehouse är alldeles för talande just nu. Jag faller bokstavligen isär av saknad, kan omöjligt hålla kvar bitarna av mitt hjärta. Det faller till marken hur mycket jag än kämpar för att sprickorna i det inte ska bli djupare än vad de är. Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att jag inte kan kämpa som jag gjorde innan. Kanske är det för att jag som jag beskrev för en psykolog för några dagar sedan inte riktigt kommer ihåg hur det känns att vara rädd för mamma. Jag kommer mycket väl ihåg vad hon gjorde men jag kan inte koppla ihop några känslor med det längre. Jag känner absolut ingenting när jag tänker på hur hon slog mig. I huvudet kan jag ta fram bilderna av hur jag såg ut dagarna efter, hur jag gömde mig för att hon inte skulle hitta mig och hur jag grät när jag skulle sova för att kroppen gjorde så ont. Men jag känner absolut ingenting när jag spelar upp minnesbilderna och det skrämmer mig.

Den svåra balansgången.

Ibland räknar jag minnen. Bara för att det är allt jag äger. Samtidigt som jag är rädd för glömma så önskar jag då och då att jag bara kunde radera alla spår av min familj. Vissa dagar är det dock de som får mig att överleva. När jag spelar upp dem om och om igen en tung dag, bara för att få ha mina syskon nära en liten stund, är det ovärderligt att ha dem till hands. Titt som tätt är det dock just dessa minnen, som en dag får mig att orka upp ur sängen och le mot världen, som gör så ont att jag börjar ifrågasätta mitt agerande och beslutet att ta mig därifrån.
Jag kan inte leva utan att ha dem på näthinnan, de där små syskonen som jag fortfarande älskar. För jag behöver dem vid min sida. Men som jag läste i en bok igår kväll; " Jag ville inte förlora dem men orkade inte heller hålla dem vid liv. För att de inte skulle försvinna tvingade jag mig regelbundet att gå igenom dem ett efter ett. Tänk inte på dem, förmanade jag mig själv, men glöm dem aldrig. Glömmer du dem, dör du. Tänker du på dem, kan du inte leva"

Och det är precis så det är.

Skrivarstuga.

Igår började jag skriva igen och, tro det eller ej, det går fort framåt. Roligt är det också! När jag började skriva förra året väcktes många minnen till liv igen och jag trodde inte jag skulle fixa att skriva ned allt jag ville få ned på papper. Men nu är det som att jag har funnit den där gnistan igen, även om jag fastnar då och då. Himla skönt!
Vissa stycken bävar jag fortfarande för att skriva och jag tänker att de får komma när de kommer. En dag sitter jag kanske där och skriver om de där jobbiga händelserna som jag helst av allt bara vill glömma.

Nu ska här kämpas!

Nu får det vara nog, SKÄRPNING!

För några minuter sedan var det precis vad jag sa till mig själv. Nu är det banne mig dags att sluta vara rädd för vad jag nu är så rädd för. Egentligen vet jag inte vad det är som håller mig tillbaka, jag har så mycket jag vill uträtta och göra. Men jag är för rädd. För rädd för att göra fel, för att misslyckas, för att inte vara bra nog. Från och med nu ska här kämpas. Jag är skyldig alla de som har hjälpt mig från helvetet att våga. Nu har jag ju alla möjligheter i världen. Kanske är det just mängden av möjligheter som skrämmer mig. För några år sedan hade jag ju inte ens möjlighet att välja mellan helmjölk och mellanmjölk. Nu har jag möjlighet att välja hur jag vill leva mitt liv och rädslan för att inte vara bra nog borde jag inte bry mig om. Det viktigaste är ju vad jag tycker och känner, inte vad mamma skulle ha tyckt eller tänkt. Hon är inte en del av det liv jag vill leva och nu är det dags att jag visar för mig själv att jag kan lämna hennes regler bakom mig och gå vidare.

Imperfekt eller presens?

Egentligen är det ju inte så svårt det där med tempus, men jag vet inte om jag ska prata om mina syskon i imperfekt eller i presens. Det gör alldeles för ont att alltid tänka på dem och prata om dem i nutid, så ibland händer det att jag talar om dem som om de inte finns längre. Och på ett sätt så gör de ju inte det, för de finns ju inte här vid min sida. Jag får aldrig ekvationen att gå ihop; Att de kan finnas men att vi inte kan ses. Vissa dagar är det för jobbigt att tänka på.

Dagens dikt.

Varje timme och varje sekund, dag som natt
( Jag letar efter er som om ni vore en försvunnen skatt )
Jag söker bland stjärnorna och flyger över den vackra blå
( Jag kommer leta efter er tills mitt hjärta slutar slå )

Jag vet att ni finns där någonstans, jag hör er varje dag
( Era fotsteg mot golvet är det första jag hör när jag vaknar än idag )
Ni var änglarna gud lånade mig, ni var det vackraste av allt
( Ni tinade upp mitt hjärta när det var fruset och kallt )

Ni var kärleken, livet, tårarna och skratten. Jag hatar att jag älskar er så
( Lillasyster, berätta hur jag får mina vingar att bära. Måste jag stå på tå? )
Ni var hoppet när jag föll, viljan när döden höll i min hand och ljuset i natten
( Lillasyster, jag ser dig när du dansar med älvorna över stilla vatten )

Skriven 15:e juni 2008

Olidlig saknad.

Idag är saknaden så stor att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera den. Jag kan helt enkelt inte handskas med den. Det går inte. Jag förstår inte att det är möjligt att sakna såhär mycket och att det kan göra såhär ont utan att något går sönder. Att inte hjärtat går i spillror är lika oförståeligt som logiskt.

Förbannade feber!

Den dåliga uppdateringen skyller jag på feber och halsont, uschusch för det och skönt att det börjar bli bättre! De senaste dagarna har jag mest njutit av att bara få vara och umgåtts med personer jag tycker om. Ska försöka uppdatera bättre framöver men nu vet ni iallafall att jag kommit fram ordentligt!

You'll be in my heart.



Aj. Där fick jag för att jag satt och funderade på om saknaden efter mina syskon kanske gett sig av på riktigt. Det slutade med att jag sitter här och stirrar på bilderna av dem och önskar att jag kunde hålla om dem. Och jag lovar, om jag fick möjligheten att hålla om dem en sista gång så skulle jag aldrig släppa taget. Inte en chans.

Saknaden gör så ont. Tänk att det är möjligt att överleva något som är så smärtsamt.

Rättegångstankar.



Tingsrättsförhandlingarna mot mamma har stärkt mig mycket och just det att jag fick säga vad jag ville få sagt inför mamma har gett mig en skjuts framåt. Jag åkte från förhandlingarna med en känsla av att äntligen ha satt ned foten. Otroligt skönt. Såsmåningsom är det dags för hovrättsförhandligar och vad jag känner inför dem vet jag egentligen inte. Jag gör inte det här för att vinna eller för att hämnas. För mig var tingsrättsförhandlingen viktig på så sätt att jag fick tillfälle att prata inför mamma utan att hon hade en chans att straffa mig för det. Anledningen till att jag gjorde en polisanmälan var först och främst för att jag skulle kunna gå vidare. Jag tror inte att jag hade mått som jag hade gjort idag om jag inte tagit beslutet att anmäla. Oavsett dom så har jag iallafall fått sagt vad jag vill få sagt och det är jag stolt över.

" Tell the world that I'm coming home "

Om ungefär tolv timmar börjar färden hemåt och om lite mer än ett dygn är jag hemma. Jag hade lite svårt att sova inatt, trots att jag egentligen är glad. Det ska bli kul att träffa barnen igen och att träffa två av dem som verkligen vet vad jag gått igenom. Jag bodde ju ändå hos dem i några månader när jag inte kunde bo hemma. De betyder mycket för mig och att de fortfarande har en dörr öppen för mig, trots att jag inte är deras barn, känns skönt.

Igår fick jag mig en funderare när en läkare frågade mig hur det kändes att inte längre ha någon "riktig" familj att åka hem till. Jag öppnade munnen för att säga att " det har jag ju aldrig haft ", men rättade mig snabbt och sa istället att jag aldrig velat kalla min riktiga familj för min familj. Jag kan säga att jag saknar en familj i den meningen att jag saknar en mamma och en pappa, men jag menar då inte att jag saknar mina egna. Förstår ni hur jag menar? 
En julafton för bra många år sedan nu suddade jag ut " god jul mamma " på paketet och skrev istället " till (hennes namn) ". Trots att det inte var första gången hon gjorde mig illa så var det den dagen, några dagar innan julafton, som jag bestämde mig för att hon inte var min mamma längre. Trots att biologin säger att de är mina föräldrar så kommer jag inte se dem som mina föräldrar. Jag känner dem inte ens längre och jag har fått lära mig så mycket om deras förflutna, som de har dolt för oss barn, att jag till och med kan säga att jag inte vet vilka de är. Sedan slutar jag ju aldrig hoppas att vi en dag ska bli den där familjen jag drömmer om, men det är ju för att det finns en litet hopp inom var och en av oss som vägrar försvinna.
Åter till ämnet, jag har en förmåga att spinna iväg lite om man säger så, så var gårdagens samtalsämne just familjen och hur det var att inte har någon biologisk familj att åka hem till. Jag kan ju även säga att känslorna gentemot min riktiga familj varierar från dag till dag; ibland tycker jag att jag inte behöver en familj för att alla människor jag har runt omkring mig fungerar som min egen komponerade familj. Ibland gör det däremot riktigt ont. Det kan kännas som att jag inte hör till någonstans och jag känner mig som "rotlös". De där känslorna hänger sedan ihop med hur jag reagerar de gånger det pratas om familj i klassen eller bland mina vänner. De där dagarna jag tycker att jag har den bästa familjen jag kan ha bestående av mina vänner så väcker pratet om mammor, mammas mat, syskon och pappor inga mer känslor än att jag är glad att jag inte behöver vara rädd längre. Andra dagar kan önskan om en mamma att kalla mamma kännas outhärdlig.

Ordning och reda är det absolut inte i det här blogginlägget och jag gissar att ni förstår att läkaren aldrig fick något bra och tydligt svar på sin fråga. Men men, hur ska man kunna ge ett svar på en fråga som involverar så mycket motstridiga känslor? Jag vet inte riktigt vilket svar hon hade väntat sig heller.

"Blådagar"

För tillfället är minnesbilderna ganska vaga och otydliga, det enda jag vet om de här dagarna för två år sedan är att de är såkallade "blådagar". Enligt min terminiologi betyder det helt enkelt dagar med blåmärken. Det kändes som att de sista blåmärkena mamma gav mig aldrig skulle försvinna helt. Under perioden jag låg på sjukhus efter att jag tagit mig därifrån, lite mer än två veckor tror jag det blev allt som allt, kände jag mig som ett enda stort blåmärke. Armarna var verkligen blå, och då menar jag inte som i många blåmärken, utan som i ett stort. Sjuksköterskan som fotograferade mig dagen efter jag lagts in försökte räkna dem och ta kort på dem var för sig, men bestämde sig till slut för att ta kort på mig på håll för att hon inte kunde se var ett blåmärke slutade och nästa började.
Imorse när jag stod framför spegeln kunde jag inte slå bort tanken på hur dåliga vänner jag och spegeln var för några år sedan. Nuförtiden använder jag den när jag sätter upp håret, sätter i örhängen och sminkar mig. Förr använde jag den när jag hade mina "blådagar". Den visade om jag behövde kortärmat, långärmat, tröja med hals, sjal eller en tröja som inte riskerade att åka upp så att magen eller höften syntes. Den visade mig resultatet av mammas grepp, slag och knuffar. Ibland känns det svårt att ta det där steget och ställa sig framför spegeln, trots att jag inte har några blåmärken längre. Men jag minns hur det kändes att stå framför spegeln med blicken i golvet för att samla mod att se mig själv i spegeln. Bara tanken på hur jag stod där och snurrade varv på varv framför spegeln, för att vara säker på att jag dolde allt det blåa från dagens ljus, får mig att rysa.

Dubbelt upp på känslofronten.

Nu är resan bokad, imorgon åker jag hem till vänner och min andra familj. Jag kan dock inte glömma bort den där känslan i magen som säger mig att det även kan sluta väldigt, väldigt fel. Men jag ska försöka att njuta till fullo av att umgås med de fina människorna som bor därhemma och inte tänka så mycket på att helvetet finns mindre än en timme bort. Så länge vi inte stöter på varandra i centrum så ska det gå bra, för de kan omöjligt veta vart jag kommer befinna mig.

Än så länge har jag ingen aning om hur jag kommer reagera när tåget rullar in på stationen i staden som jag förknippar med så mycket ont. Inte för att det inte finns något bra med staden, det finns det verkligen, men när jag hör stadens namn tänker jag först och främst på åren hemma och det är inget jag vill tillbaka till.
Förra gången jag var där så var det vitt och vackert, julpyntat och fint. Rättegången hade precis ägt rum och jag var livrädd att de skulle komma och ta mig om jag så var ensam för en sekund. Jag är beredd på att rädslan kommer göra att jag kommer studera varenda människa jag passerar ingående och nästan för mycket för att se om mamma eller pappa är där, att jag kan få för mig att jag måste åka hem eller att de välbekanta gatorna väcker minnen så starka att de framkallar ett panikångestanfall. Med andra ord så är jag beredd på det mesta och jag hoppas att bara det att jag är beredd på allt gör att det kommer gå bra. 

 

They say that time heals everything.

Den här bloggen handlar om att lära sig leva, aldrig ge upp och att hitta de små ljuspunkterna som gör livet värt att leva. Den handlar också om livet som misshandlad och hur man lär sig leva med en barndom som man helst vill glömma.

RSS 2.0