Varför slutar jag aldrig hoppas?

Om jag talade om för dig att min mamma gjorde mig illa i princip varje dag, att hon brände mig med strykjärnet, att hon talade om för mig att jag skulle dö, att hon sa att jag hade ett värde mindre än noll och att jag aldrig skulle komma ut ur hennes hus - skulle du sedan kunna förstå att jag kan längta hem ibland?

Hoppet, det överger en aldrig. Tyvärr. För jag önskar att det hade övergett mig för länge sedan. Iallafall den delen av hoppet som aldrig slutar hoppas att mamma ska bli snäll en dag.
Trots att det såg ut som det gjorde i nitton år så verkar en del av mig inte förstå varför vi inte skulle kunna bli en familj någon gång.
Varför slutar jag aldrig hoppas? Varför har jag inte lärt mig att hon aldrig kommer ändra sig?


Dagens dikt.

Jag är stammis på socialkontoret
Det är där jag brukar hålla till
Men de säger alltid att jag måste hem
Även fast jag egentligen inte vill


De ringer min mamma
Berättar vad jag har gjort
Dagen efter är jag tillbaka
Med fem blåmärken och en lårkaka

Dagens dikt.

Om du nu hade bestämt dig för att slå,
varför kunde du inte slå hårdare då?
Varför lät du mig komma undan med livet i behåll?
Hur kunde jag rymma när du sa att du alltid hade koll?

Slå sönder mig mamma, det är lika bra
Du säger ju att jag inte är något att ha
Varför inte göra lidandet kort?
Snälla, låt mig bara försvinna bort

Du säger att du ska hämnas en dag,
att du ska döda mig med ett enda slag
Kom igen då mamma, ta mig då
idag längtar jag efter att få säga hejdå

Är det okej att sakna?

Idag slog tankarna på att åka hem ned som en bomb. Och det gör så ont. Det gör så fruktansvärt jävla ont. Någonstans inom mig finns även den där delen av mig som inte vill hem, som inte under några omständigheter tänker åka tillbaka till det som en gång var hemma.
Men det är svårt att skapa sig ett eget hem ensam och att aldrig bara få vara.
I samband med polisanmälan så visade de delar av min släkt som jag tidigare haft kontakt med tydligt att de inte stod bakom mig. Min familj har jag inte haft någon kontakt med på snart två år. Och jag visste att det var det som kunde ske när jag stack därifrån, men samtidigt så trodde jag inte att jag skulle kunna sakna något som var så illa.
Hur kan jag sakna en mamma som bara slog eller skrek? Hur kan jag längta efter en mamma som höll på att ta mitt liv?

Jag har tolkat mina känslor och tankar så att jag inte saknar min mamma, utan en mamma. Och den mamman som slog mig är ju faktiskt den enda mamma jag har.

I'm gonna love you like I've never been hurt before.

Det finns en sak som jag är fruktansvärt rädd för, och det är inte att mamma ska hitta mig. För hon kommer aldrig kunna göra mig illa igen, oavsett om hon hittar mig eller inte. Jag är mycket starkare än hon någonsin kommer bli, och den där muren jag kunde använda mig av redan för några år sedan har bara blivit tjockare sedan jag tog mig därifrån.
Det jag är rädd för är vad mina år hos dem har gjort med mig. Jag har svårt att se att jag kommer lära mig att älska någon, någonsin igen. Och då tänker jag inte på kärlek mellan vänner, för jag har mängder av vänner och jag älskar dem allihop. Många av mina vänner är till och med killar. Men vill de vara mer än så blir de mannen i parken, mamma och pappa. Jag vet inte varför.
Jag har svårt att se att någon kommer kunna beröra mig på ett sätt som jag tycker är okej och som inte bringar fram en massa minnen.
De övergreppen jag blev utsatt för är inte många till antalet om man jämför dem med dagarna jag blev utsatt för fysisk eller psykisk misshandel, men det är nog de som har påverkat mig mest. Utan att jag egentligen har förstått det. Förrän i somras.

Mannen i parken kunde ha gjort precis vad han velat göra. Jag hade inte brytt mig. Inte där och då iallafall. Att "stänga av" verkligheten är något som har hjälpt mig att överleva hemma och när jag hamnar i en situation jag inte kan hantera så händer det ofta att jag, utan att jag tänker på det, gör precis samma sak nu.
När han drog upp min tröja så låg jag och tittade på gräset runt omkring mitt huvud. Jag kände knappt vad han gjorde. Han bet mig i bröstet och i läppen, kysste mig över magen och ryggen. Jag tittade på den molnfria himlen och lyssnade till skratten från barnen i parken. Han stoppade ned sin hand i mina byxor. Jag blundade och tänkte att han blir arg om jag säger nej, precis som mamma blev.
Jag var rädd för att ett nej skulle leda till värre konsekvenser än om jag lät honom göra vad han ville.

Sen vet jag att min uppväxt ställt till det på fler punkter förutom den, men de går jag inte runt och är rädd för. Till exempel det där med att handla mat. För ett och ett halvt år sedan klarade jag inte av att välja mellan röd eller grön mjölk. Det gick bara inte, för jag visste inte vilket av valen som gjorde mamma minst arg. Vissa dagar är det fortfarande något som hänger över mig när jag handlar, men det går bättre och bättre. En annan sak är det där när man ska välja mat. Jag har blivit bättre på det, men vet fortfarande inte vad jag "får" gilla.
Regelrabblandet har dock nästan försvunnit helt och det är alldele underbart. Visst händer det att jag känner att jag måste rabbla reglerna ibland, men det är bara om jag har gjosrt något som jag inte fick göra hemma.
Jag har också slutat leta gömställen var jag än går.

Däremot så är jag fortfarande rädd för alla ljud som jag inte är beredd på. En mobiltelefon som börjar ringa, ett glas som går sönder, en bok som slås igen. .

Men det blir bättre och ingenting, inte ens mamma, kan stoppa mig från att leva livet!


Dagens dikt.

Ligger på golvet
på det kalla, hårda golvet
Tankarna genom huvudet far
letar efter svar

"Vad var det som hände?
Varför lämnade hon mig bara här?
Vad har jag gjort för att förtjäna det här?"

Några tårar letar sig fram i ögonvrån och faller ned längs min kind
Tänker tyst att jag sluppit se allt hat om jag varit blind
Handlederna är svullna och blå
säger tyst " mamma, mamma varför kan du inte bara låta mig gå?"
Sluter försiktigt ögonen och tar ett djupt andetag
önskar att jag inte kände mig så fruktansvärt svag

"Hur ska jag lyckas dölja det ännu en gång?
Hur länge ska jag orka stå ut?"

Blundar och ser bilder av vad som hänt
Bilder som redan djupa märken inne i min själ bränt
Mamma kommer in utan att jag är beredd
jag hinner inte ens bli rädd
Känner hur hon drar tag i mig
och skriker " nu är du fast det lovar jag dig"
Tårarna börjar rinna och jag skriker " sluta, snälla!"
men hon bara fortsätter skälla

Armarna känns som bly
Men jag bryr mig inte om att fly
Jag sitter och tar emot alla ord och slag
För mammas ord är min lag

I över en timme hon håller på
Om och om igen jag ber henne gå
Hon lämnar mig liggandes på det kalla golvet

Öppnar ögonen igen och känner en fruktansvärd smärta
Det mamma har gjort har krossat mitt hjärta



Skriven 31:a juli 2007

Den bästa av världar.

När jag var 16 år flyttades jag till en annan familj. Ja, 16 år är sent. Jag borde ha kommit därifrån mycket tidigare än så. Men det slutade med att jag blev hemskickad.
Första gången jag mötte socialsekreteraren i min nya hemkommun så sa hon att jag aldrig mer skulle behöva komma hem igen. ALDRIG. Hon var väldigt tydlig på den punkten. Hon meddelade att kommunen jag kommit till inte under några omständigheter skulle skicka hem mig igen. Det sa hon varje gång vi sågs.
Tills en dag. Den dagen jag fyllde 17 år så kom hon och talade om för mig att jag skulle hem igen. Det kändes som att marken öppnade sig under mina fötter och att jag föll. Trots att jag varje dag frågat fosterföräldrarna när jag skulle åka hem igen så kände jag mig grundlurad av kvinnan från socialen. Och jag var fly förbannad. Inte på henne, utan på mig själv. För att jag trott på hennes ord.

Jag slutade äta, började rabbla regler och försökte vänja mig vid tanken på att åka hem igen. Vid ett möte med socialen beslutades det att hemflytten skulle skjutas upp för att jag mådde så dåligt. Till slut kom jag ändå hem och trots mina försök att vara förberedd så som möjligt så gick det åt skogen. Redan första veckan satt jag med ett blåmärke i ansiktet på socialkontoret. Jag sprang ut i snön i pyjamas och ringde socialjouren för att jag inte vågade gå in igen. Vad gjorde de för någonting?
De sa åt mig att gå in igen.
Och socialsekreterarna ringde bara hem till mina föräldrar och frågade var blåmärket kom ifrån. Naturligtvis svarade de att de inte hade sett något blåmärke och att de aldrig skulle kunna göra något sådant.

Jag var så arg på socialen, inte för att de skickat hem mig, utan för att de placerat mig i en annan familj. Innan hade jag ju aldrig haft en aning om hur det var i en annan familj. Jag kunde intala mig själv att jag jag levde i den bästa av världar trots att de slog mig. Efter ett halvår utan slag och regler så kunde jag inte det längre, hur mycket jag än ville.

Kommer jag att dö ikväll?

Trots att jag inte behöver ställa den frågan till mig själv längre så händer det att jag fortfarande tänker på det. Bara det att säga till klasskompisarna att man ses igen efter helgen är jobbigt, tills jag kommer på att jag inte ska hem till mamma och pappa. För två år sedan var planering inte något jag ägnade mig åt. Om någon bokade en filmkväll två veckor framåt i tiden och frågade om jag skulle med så log jag bara oftast till svar. Det var sällan jag ens svarade på en sådan fråga. För för mig var det inte ens självklart att jag skulle överleva dagen. Jag visste aldrig vad som väntade när jag kom hem.
Hur många gånger har jag inte åkt nedför trappan med huvudet före? Hur många gånger har inte dagen slutat med att jag ligger på golvet och inte kan ta mig upp? Hur många gånger har jag inte frågat mig själv om det är över? Alldeles för många gånger.
Några gånger har det hänt att jag har önskat att hon bara hade kunnat dra till mig så hårt att jag dog. Oftast hände det när hon slog mig under långa perioder och det aldrig tycktes ta slut. Idag kan jag skämmas över att jag tänkte så.

Många tycker att det är konstigt att jag aldrig slog tillbaka eller sa nej. Det har faktiskt hänt att jag har sagt att det räcker. Svaret " Du får aldrig nog", som jag oftast fick till svar, gjorde så ont att jag slutade fråga. Och att streta emot hjälpte aldrig, det ledde bara till mer slag. Därför lät jag henne göra vad hon ville med mig. I hopp om att det skulle gå fortare och ge mindre skador.
Det är först nu i efterhand som jag inser hur nära döden jag har varit.

Dagens dikt.

Ett blått underställ
Det fick jag i julklapp minsann


Mamma har gjort det alldeles själv
Med sina egna händer
Perfekt säger hon
För ingen kan se det under mina kläder

Minnesbilder.

Min mamma har sagt till mig att jag ska dö och att hon ska hämnas för att hon har blivit anmäld till socialen. Det har hon sagt till mig så länge jag kan minnas. Hon har lugnt och sansat talat om för mig att hon vinner, jag förlorar, hon har rätt, jag har fel, att hon kommer leva och att jag kommer dö.
Men det är inte de gångerna som påverkat mig mest. Kanske för att det har blivit sagt så många gånger att det nästan har förlorat sin betydelse.
Det är istället den gången hon bad mig ta kökskniven och döda henne som jag minns allra bäst.

Jag minns hela helgen så väl. Socialen hade haft ännu ett samtal med mig och därefter, trots att jag sa att det ledde till bestraffningar, ringt hem och berättat vad jag hade sagt. Kuratorn på skolan föreslog att jag skulle åka och gömma mig hemma hos en kompis så att jag slapp följa med till vår stuga ute på landet som vi åkte till i princip varje helg.
Till slut hittade mamma kompisen jag befann mig hos och jag blev utsläpad till bilen. Bilresan på två timmar kändes oändligt lång. Jag gick igenom alla möjliga utgångar. Jag räknade med att jag kunde dö, att jag kunde behöva gömma mig, att jag kunde behöva rymma, att det skulle göra ont och att jag kanske skulle behöva lyssna på alla elaka ord som hon brukade hälla över mig. Jag rabblade regler för att minnas dem om hon bad mig rabbla dem.

Första kvällen gick bra, antagligen för att vi kom fram så sent och gick och la oss direkt. På lördagen regnade det, jag minns precis hur det lät när regnet piskade mot glasrutan bakom soffan där jag satt när mamma kom in i rummet.
Egentligen blev jag inte rädd, jag hade räknat med att hon skulle komma förr eller senare. Anledningen till att jag hoppade till var att hon kom med en kniv. För ovanlighetens skull började jag gråta redan innan hon hade öppnat munnen. Jag trodde att mina sekunder var räknade.
Jag var så koncentrerad på kniven i hennes hand att jag inte lyssnade till hennes röst. Inte förrän hon var så nära mig att spottet haglade över mig så började jag lyssna.
"Om du nu hatar mig så mycket, varför dödar du mig inte då?"
"Hör du mig?"
"Döda mig då, döda mig!!"
"Gör det då! Döda mig!"

Jag har gått igenom den här eftermiddagen tusentals gånger i huvudet och kommit fram till att det hade kunnat sluta precis hur som helst. Om jag hade sagt eller gjort någonting hade jag förmodligen råkat illa ut. Men jag gjorde ingenting. Jag satt bara kvar där i soffan.
Jag kunde inte döda henne, och skulle aldrig kunna göra det. Hon är ju den enda mamma jag har, på gott och ont.

Dagens dikt.

Idag spelade du fia med knuff med mitt liv
du ser till att döden närmar sig med stora kliv
Du låter mig dansa med döden och förföras av hans sång
du är mitt monster och jagar mig hela natten lång


Mitt hjärta går i tusen bitar
Du sopar bitarna under mattan
Mitt liv hänger i en skör tråd
Du klipper av den med en sax


Du målar min kropp blå med de där slagen
att följa dina ord är den enda viktiga lagen
Du lämnar spår som aldrig kommer försvinna
du säger att ondskan alltid kommer att vinna


Min glädje rymmer och springer iväg
Du gör att den aldrig hittar hem igen
Min vilja hoppar från taket
Ditt skratt ekar genom natten

Tankar om alkohol.

Jag har alltid varit väldigt försiktig med alkohol. Många som vet om lite av min historia brukar tro att detta beror på att mina föräldrar har haft problem med alkolholen. Det är precis tvärtom. Jag har i princip aldrig sett de dricka. Anledningen till min inställning är nog att jag är rädd för att förlora kontrollen. Vad händer när jag dricker? Kommer det dyka upp mer minnen?
En annan sak jag är rädd för är att jag ska upptäcka att tankarna försvinner när jag dricker. Det känns som att det kan leda till att jag upptäcker en väg undan tankarna som jag inte borde upptäcka.
Det kan bli alldeles åt skogen helt enkelt.

En annan sak som jag har funderat på är hur ärlig jag ska vara inför andra. Givetvis vill jag inte ljuga. Kanske att jag förskönar sanningen en aning.
Att säga att jag inte har blivit behandlad bra kan räcka till en början. Sedan får jag ta det därifrån.


Dagens dikt.

Jag är beredd
Du kan komma nu
Jag är inte rädd


Kom an då mamma
Jag väntar på att bli blå
Kom igen då
Kan du inte slå mig hårdare än så?

Dagens dikt.

" Ska vi leka en lek? "

Att hela tiden vara på sin vakt.
( Höra hur stegen närmar sig )
Att andas utan att det hörs.
( Höra hur hjärtat dunkar i bröstet )
Att fly för sitt liv.
( Att springa och springa tills benen inte bär )
Att leva med tron att man har en chans
( Att drömma sig bort och leva i sin fantasi )

Du skjuter mig i huvudet, bränner mig på bål
hugger med en sax i min döda kropp, lämnar stora hål
Du kastar mig genom glas, betong och sten
hur mycket jag än önskar så finns inte den goda fen

Dina ord punkterar mina lungor,
dina slag piskar mitt hjärta.
Du river djupa sår i min själ,
tänder eld på min döda kropp.


Du håller mig under ytan tills kroppen blir blå
du förföljer mig överallt, slutar aldrig slå
Springer och springer för att du inte ska komma ifatt
leken pågår dygnet runt, varje sekund, dag som natt

Rädslan.
Paniken.
Smärtan.

Blundar och räknar baklänges från fem
" Snälla gud, ta mig hem "



Skriven av mig den 30:e januari 2008

Back to basics.

Idag är det dags för första skoldagen på 2,5 år. Jag undrar hur mycket tankar som kommer dyka upp i huvudet, i och med att sist jag gick i skolan så bodde jag hemma. Mycket har hänt under de åren som gått sedan jag tog mig därifrån, men minnesbilderna dyker upp med jämna mellanrum. Och just idag är nog en sådan dag skulle jag tippa. Just skolmiljön, som var den plats jag tillbringade mest tid i. Hur många gånger har jag inte cyklat dit redan vid sjutiden?  Det är ett otal gånger. Bara för att komma hemifrån. Jag brukade sitta utanför dörren och vänta tills rektorn kom och öppnade dörren.
Han frågade aldrig om något var fel konstigt nog.

Jag gissar att jag kommer få kämpa med lite tankar om att jag inte ska åka hem idag efter första skoldagen. Inte för att jag vill hem, tvärtom. Det är mest för att jag är så van vid att det ska vara så efter en skoldag.
Men jag ser fram emot att börja leva ett så normalt liv som möjligt igen och jag hoppas att skolan fortfarande ska vara en plats där jag trivs och har det bra!

Flashbacks.

Det är konstigt det där att en situation, ett röstläge, några skrivna ord, ett ljud, en lukt eller en smak kan få mig att hoppa tillbaka till det som hände hemma. Marken bara försvinner under mina fötter. Jag vill fly, gömma mig, bli osynlig, springa så långt benen bär. . vadsomhelst för att komma undan det jag tror ska hända.
När jag gick till tvättstugan förut, för övrigt för första gången sedan jag flyttade hit, så satt det en lapp på tvättmaskinen med texten: " Varför tog du ut mina kläder? Du hade ju inte ens en bokad JÄVLA tid!"
Vad händer då?
Jo, jag får panik. Att det inte skulle handla om mig faller mig inte in. Rummet omkring mig ersätts med miljön hemifrån och jag letar gömställen. Hjärtat börjar slå fortare och tårarna bränner i ögonen. Febrilt försöker jag hitta ett sätt att komma undan och försöker förbereda mig på vilka bestraffningar jag kommer få.
Jag tänker på slagen som kommer hagla över min kropp och på de elaka orden som kommer hällas över mig.

Efter någon minuts panik så lyckades jag fokusera på tvättstugans vita, trista väggar och återvända till här och nu. Klumpen i magen sitter dock fortfarande kvar och lär nog sitta där ett tag. Men att jag inte sprang och gömde mig är ett plus, det betyder att det går framåt!

Att bara en sådan simpel sak som en lapp med några väl valda ord på kan sätta mig så fullständigt ut spel det trodde jag inte.

Dagens dikt.

Mamma ber mig hämta en kniv
Hon vill att jag ska ta hennes liv
Döda mig då, skriker hon
Jag vet att du vill
Kom igen nu

Jag vet inte vad jag ska ta mig till

Jag håller kniven i min hand
Döda mig, skriker hon
Gör det nu med detsamma
Men jag kan inte
Hon är ju min enda mamma

If the heart is always searching, can you ever find a home?

Jag kan inte hjälpa att jag saknar dem ibland, mina syskon och mina föräldrar. Även fast mamma har gjort mig illa. Jag vill bara veta att de har det bra, trots att de kanske inte ägnar någon större tanke åt mitt mående.
Ibland kan jag till och med längta hem. Jag har liksom glömt hur det kändes att hela tiden vilja hemifrån. Att glömma hur det var kommer jag nog aldrig göra, jag kan spela upp olika händelser när som helst på dygnet fortfarande. Men jag kan omöjligt koppla ihop dem med några känslor.

En annan sak som upptar mina tankar är skulden jag känner gentemot mina syskon. Älskade, älskade syskon. Trots att jag har hört dem säga att de inte vill ha kontakt med mig längre så hoppas jag att jag får tillbaka deras förtroende en dag. Jag kommer aldrig sluta älska dem och det var först när jag inte hade dem vid min sida längre som jag förstod hur mycket de betydde för mig. Trots att vi inte alltid kom så bra överens.
Jag kan ångra att jag stack därifrån utan att lämna ett brev till dem. Utan att ha sagt till dem att jag älskade dem och att jag gjorde det jag gjorde lika mycket för min skull som för deras.
Jag kan förstå att de inte vill ha kontakt med mig och att en kontakt skulle sätta dem i en ännu mer utsatt position än vad de redan sitter i, även fast det gör otroligt ont när jag väl hör orden lämna deras läppar.

Att se pappa skaka som ett asplöv och att höra hans röst som var så nervös att jag trodde att jag aldrig hade hört honom prata innan gjorde att jag fick lust att springa fram till honom och be honom lämna mamma. Omgående. Jag vet att det finns en fin person någonstans där inne och jag hoppas att jag får möta den personen en dag. Mamma styr pappa med järnhand. Jag har aldrig sett honom som glad som de få gånger han har varit iväg med jobbet på julbord eller på affärsresa. Förutom de få gånger så umgås han inte med någon. Jag skulle vilja ge honom en handfull med vänner och ett liv. Jag skulle vilja säga åt honom att han får skratta, säga vad han vill och ha roligt.

Jag har svårt att formulera mig när det gäller mamma. Att hata henne, det kommer jag aldrig göra. Något jag däremot gör är att jag tycker synd om henne.
Hon har varit sjuk sedan många tiotals år tillbaka och gränsen för när man borde hjälpa en vuxen människa mot hans eller hennes vilja är för länge sedan passerad. Det är iallafall min åsikt.
Varför inte myndigheterna har ifrågasätt om hon är kapabel att ta hand om sina barn när hon så uppenbart inte ens kan ta hand om sig själv är för mig en gåta.
Min mamma hävdar att hennes sjukdom inte är ett problem och att det är något som alla i familjen har accepterat och lärt sig leva med.
Självklart har vi lärt oss att leva med den. Vad har vi egentligen haft för val?
Men det sätter sina spår.
Samtidigt som min mamma har behandlat mig illa under uppväxten, så känner jag ett ansvar.  Först och främst av så egoistiska själv som att hon är den enda mamman jag och mina syskon någonsin kommer ha. Men det är också för hennes egen skull. Jag vill att min mamma ska få möjlighet att leva livet.

När vi väl är inne på familjepratet så har jag till min besvikelse upptäckt att jag aldrig slutar leta efter en "ny" mamma och pappa. Precis som när jag var yngre så önskar jag fortfarande att personer jag ser skulle vara mina föräldrar. Det kan vara kvinnan på ica, mannen som är ute med hunden, damen i receptionen. . Helt okända människor. Det enda kriteriet är de ska se snälla ut. Ni hör själva hur det låter. Men man faller tillbaka till gamla roller och jag gissar att jag fortfarande faller in i den där rollen ibland, där jag är det lilla barnet som önskar sig en annan mamma och pappa.
Det är väl bara att lära sig leva med det gissar jag.

Dagens dikt.

Kommer du ihåg att du sa att jag var värd varenda en,
den där morgonen jag räknade blåmärkena till tjugoen?
Kommer du ihåg den där natten när du bara slog och slog,
för att du sa att det var mitt fel att morfar dog?

Jag minns när du brände mina fingrar, ett efter ett
för att jag skulle lära mig att skilja på fel och rätt
Jag var tvungen att vara naken när jag hade gjort fel,
för det var en av alla regler i ditt påhittade spel

Kommer du ihåg att jag fick gömma varenda märke av dig,
för att om någon såg så skulle du straffa mig?
Vet du att jag bad till gud om dig varje kväll?
Jag sa att jag önskade mig en mamma som var snäll

"Varför är barn mindre trovärdiga?"

Rubriken kommer från artikel som publicerats i dagens DN.
http://www.dn.se/debatt/varfor-ar-barn-mindre-trovardiga

Ja? Varför? Varför är man som barn mindre trovärdig inför socialtjänsten och rättsväsendet? Att barn och ibland också deras föräldrar ( om det inte är de som är förövarna ) ska behöva gå igenom en lång rättsprocess, med stödbevisning och en berättelse som håller, för att förövaren sedan ska bli friad på alla punkter. Det krävs otroligt mycket för att fälla någon för brott som begås mot barn. 
Och egentligen borde det väl vara barnen samhället borde ha störst skyddsnät kring? 
Tänk såhär: Ett barn sitter på socialkontoret och berättar om den ena efter den andra ogärningen som har begåtts hemma. Socialsekreterare ringer hem till föräldrarna, vilka inte helt oväntat talar om att det barnet berättar bara är rena fantasier och ingenting som händer i deras hus. De försäkrar att de älskar sitt barn över allt annat och att det aldrig skulle falla dem in att göra han eller henne illa.
Barnet fortsätter sedan komma tillbaka till socialkontoret och berättar att socialsekreteraren måste sluta ringa hem för att det bara leder till bestraffningar. Socialsekreteraren tar då en telefon hem till föräldrarna och talar om att de inte ska vara elaka när barnet kommer hem efter mötena.

Jag känner såhär. För det första: Det är inte många som skulle svara ja på frågan om de slår sina barn. För det andra: Om man inte kan ta ställning till vem som talar sanning, varför lyssna på de vuxna först? Varför inte tänka efter och för säkerhets skull placera barnet någon annanstans?
Talar föräldrar sanning så må det vara så, men om barnet talar sanning så vore det fruktansvärt att socialtjänsten inte reagerar. Varför inte ta barnet där ifrån och göra en ordentlig utrdning av saken? För även om historierna skiljer sig åt på alla punkter så måste man väl utgå från "barnets bästa"?

Det är fel att vuxnas ord ska väga tyngre än barns. Barn är redan i beroendeställning till sina föräldrar och de är trots allt som föräldrarna skulle kunna göra mot dem väldigt lojala.


I'm having nightmares from sleeping with the enemy.

Att vakna kallsvettig börjar bli vardag. För en stund sedan vaknade jag av jag kände de håriga benen, de stora varma nävarna och de kittlande andetagen mot min hals. Fortfarande sitter det i. Den där känslan av händer som letar sig fram över kroppen och de håriga benen som river mot mina.
Att gå och lägga sig är någonting som jag inte ser fram emot att göra just för att jag inte vet vad jag kommer drömma om. Mardrömmarna har en tendens att locka fram bortträngda minnen.

En av de drömmarna jag drömde handlade om min morfar som dog för lite mer än 6 år sedan. Han är nog en av de som bidragit till att jag fortfarande står på benen med något man kan kalla vilja. Oftast är det han som dyker upp i mina tankar när jag funderar på varför jag inte är död.
Dagen han dog, som från början drog mig ned mot botten, har visat mig att det går att gå vidare. Trots att jag själv höll på att gå åt i samma veva.

Det började egentligen dagen innan han dog. Jag satt i den blå- och beigerandiga, något osköna soffan i källaren och tittade på tv. Jag hörde ytterdörren öppnas och slås igen. Som vanligt gjorde jag mig beredd på vad som skulle kunna hända. Med andra ord vadsomhelst.
När jag ser att det är min syster som kommer ned för trappan så andas jag först lättat ut, innan jag upptäcker att ansiktet är fullt av tårar.
"Vet du vad du har gjort?" frågar hon, " Morfar kan inte andas längre och det är ditt fel"
Jag minns att jag reste mig upp, med blicken fäst i golvet och gick förbi henne uppför trappan. Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte stannade upp och höll om henne. Talade om för henne att allt skulle bli bra och att jag lovade att fånga henne de gånger hon föll.

Jag var klar och tydlig med att jag inte ville besöka honom på sjukhuset. Detta är något jag ångrar idag. Men jag klarade inte av att se den personen som betydde aldrig mest för mig dö. Jag klarade inte av att se honom försvinna. Även fast jag mest av allt ville sitta där med honom in i det sista och hålla honom i handen. Jag kände skuld för att familjen sa att det var mitt fel och jag ville inte se vad jag hade orsakat.

Klockan 01.15 kommer jag ihåg att jag vaknade av att dörren smällde igen. Jag trodde att det var dags att fly och gjorde mig beredd att springa mot garderoben. Istället knackar det lätt på dörren och pappa kommer in. En pappa som jag tidigare aldrig mött. Han sätter sig ned på sängkanten och berättar att vi måste åka till sjukhuset för att morfar har dött.
Jag minns att jag inte reagerade alls utan följde efter honom och mina syskon ut i bilen. I bilen satt vi med blickarna riktade mot den nedsläckta världen utanför rutan. Tårarna rann stilla nedför mina kinder. Ingen sa ett ord förrän vi var inne på sjukhuset, när pappa frågade en sköterska om vägen upp till avdelningen.

När jag fick syn på min mormor brast det. Att se henne sitta i väntrummets soffa, söndergråten och med armarna utsträckta mot mig gjorde mig så ledsen att jag bara satte mig ned på golvet i korridoren.
"Vad har du gjort?" började jag fråga mig själv, " Hur kunde jag döda morfar?"
Mina föräldrar satte sig vid mormor. Jag satt kvar i korridoren tills vi fick gå in i rummet och se på honom.
Försiktigt gick jag in med blicken fäst på hans kropp. Tårarna gjorde allt i rummet suddigt och jag gick fram mot honom. Mormor tog hans ena hand och grät stilla.
"Förlåt, förlåt, förlåt" sa jag för mig själv och strök honom lätt över kinden.

Efter det åkte vi åkte hem och jag gick och la mig med kortet av morfar tryckt mot bröstet.

Dagarna efteråt fortsatte mamma säga att det var mitt fel och att hon hoppades att morfar skulle straffa mig för det jag gjort.


Idag klarar jag av att tänka att det inte var mitt fel, det kan helt enkelt inte ha varit det. Jag kan ångra de saker jag inte gjorde och att jag aldrig hann säga att jag älskar honom. Men samtidigt vet jag att han visste.


Mörker.

15:52 är klockan och det är ett kompakt mörker utanför mitt fönster. Inte för att det gör någonting egentligen, det är bara mysigt. Men samtidigt väcker det så många minnen. Mitt huvud säger åt mig att hela tiden vara beredd, att spetsa öronen och springa och gömma sig vid minsta lilla ljud.
Men för tillfället sitter jag kvar här på skrivbordsstolen vid datorn och samlar krafter för att inte ge efter. Tankarna brukar komma per automatik när mörkret sänker sig.
Plötsligt är jag tillbaka till en tid som inte borde vara något att sträva efter och spelar upp minne på minne med händelser som utspelade sig vid mörkrets inbrott när jag var yngre.

Jag kan inte sluta undra varför minnena alltid dyker upp såhär snart två år efter att jag kommit hemifrån. Det som varit är ingenting jag vill tillbaka till.

Dagens dikt.

Tanten på socialen skrattar
Haha
Hon kan inte hejda sig
Haha
Jag har precis sagt att jag är rädd för att mamma ska döda mig

Åka hem
Det var det jag fick till uppgift att göra
Socialtanten skulle ringa mamma
Berätta vad hon fått höra

"Tack för det!" tänker jag
Du har precis bokat in mig till ett slagsmål ikväll
Du måste ha höga tankar om dig själv
Tror du verkligen att det hjälper att du säger att hon ska vara snäll?

Att ge upp är inget alternativ!

Inatt pratade jag med en person som har ett minst lika trasigt förflutet som mig. Jag förundras över hur stark hon är i en situation som inte bara involverar henne, utan också hennes barn. Hennes historia berör mig starkt och varje gång vi pratar så tänker jag på myndigheterna som blundar, på lagar som har brutits och på hur "barnens bästa" är något som socialtjänsten bara pratar om. De använder sig aldrig av den principen. När utredningar och samtal är över så slutar det oftast i favör till förövaren.
Socialtjänsten har en förmåga att vinna ditt förtroende de första gångerna och lovar både det ena och det andra. Jag kommer aldrig glömma den gången en socialsekreterare satt framför mig och sa att jag aldrig mer skulle behöva åka hem. Hon sa det inte bara en gång, utan varje gång vi möttes under en period.
Några månader senare kom hon och berättade att jag skulle hem och det var som om världen föll samman.

Men trots myndigheterna oförmåga att hjälpa, stötta och visa vägen vidare så är det inget alternativ att bara lägga sig ner på golvet och skrika. Vi kämpar vidare! Både kvinnan på telefonen, hennes barn och jag!

Dagens dikt.

Mamma skriker och vrålar
Jag kryper och ålar
Hon tar tag i min högra arm
Slår mig mjuk och varm

Det var snällt, tänker jag
Men jag fryser inte så mycket idag
Att hon är arg, det kan jag förståss förstå
Jag skulle inte heller vilja få skulden för att måla barnen blå

Gränser.

Mina gränser är noll, ingenting, zero. Med andra ord obefintliga.
Det kan gå timmar utan att jag märker någonting av det, men vips så kan en sitaution som från början verkar gå lätt och smidigt bli farlig. För att jag låter människor trampa mig på tårna och göra vad de vill med mig.
När jag pratade med min psykolog om gränssättning så sa hon att jag måste lära mig att människor inte blir arga för att jag säger nej.
För mig är det så svårt att förstå. För några år sedan innebar ett nej en bestraffning betydligt värre än vad som hände när jag lät min mamma göra vad hon ville med mig. Därför kan jag inte få mig själv att säga nej, oavsett vad någon gör, för att jag är rädd för vad det kommer innebär. Även om det i sig innebär att jag blir utsatt för saker jag hade sluppit om jag kunnat säga nej.

I somras blev jag utsatt för ett våldtäktsförsök mitt på ljusa dagen i en park med mängder av människor i. Jag hade säkert kunnat ta mig från situationen tidigare om jag gjort någonting. Det var egentligen där och då som jag förstod vad min uppväxt har gjort med mig.
Jag följde bara med och lät honom göra precis vad han ville. Jag vände huvudet åt sidan, stirrade på gräsmattan och försvann in i min egen värld. Precis som jag gjorde hemma.

Det som gör mig rädd är att min psykolog sa att det kan ske igen, speciellt i en miljö som innefattar en del alkohol. Och jag vet inte riktigt vad jag ska göra. För om jag måste välja mellan att säga nej eller att låta någon göra som den vill så väljer jag fortfarande det sista alternativet. Bara för att det fungerade mot mamma.

Jag antar att jag får sova på saken och helt enkelt hoppas att jag inom kort klarar av att säga nej utan att vara rädd för vilka konsekvenser det får!

Dagens dikt.

Mina vingar har vissnat
De ligger på gräsmatten och multnar till jord
Det blev ingen resa till himlen
För mamma bytte ut de sista slagen mot ord

Imorse vaknade jag med ett stoppljus på magen
Jag fick en kullerstensgata till arm från resten av slagen
Jag skar djupa sår i mina handleder och lät ångesten fly
Igår sprang jag från mamma tills benen kändes som bly

Mamma säger att mitt värde är mindre än noll
Hon borde ju ha koll
För vuxna vet det mesta
Inklusive barnens bästa

Jag vill inte att du ska existera, jag vill att du ska leva.

De kloka orden i rubriken kommer från min psykolog. Hon har bestämt sig för att jag minsann ska leva någonting man kan kalla ett liv. Jag själv tycker att det räcker gott och väl att bara existera, att ha som mål att överleva dagen och att försöka glömma det som varit. 
Det var tydligen någonting hon inte tyckte var synonymt med att leva.
Såklart att jag förstår att hon vill att jag ska tänka på någonting annat än de 19 år jag både hemma, men det funkar liksom inte att bara knäppa med fingrarna för att få det ur världen.

Det som upptar mina tankar mest är hur sjutton jag ska klara av att leva ett "vanligt" liv. Hur gör man? Vad gör man när man inte lyssnar efter steg, gömmer sig och får slag och ord kastade över sig?

 

Välkommen till min nya blogg!

They say that time heals everything.

Den här bloggen handlar om att lära sig leva, aldrig ge upp och att hitta de små ljuspunkterna som gör livet värt att leva. Den handlar också om livet som misshandlad och hur man lär sig leva med en barndom som man helst vill glömma.

RSS 2.0