"Varför är barn mindre trovärdiga?"

Rubriken kommer från artikel som publicerats i dagens DN.
http://www.dn.se/debatt/varfor-ar-barn-mindre-trovardiga

Ja? Varför? Varför är man som barn mindre trovärdig inför socialtjänsten och rättsväsendet? Att barn och ibland också deras föräldrar ( om det inte är de som är förövarna ) ska behöva gå igenom en lång rättsprocess, med stödbevisning och en berättelse som håller, för att förövaren sedan ska bli friad på alla punkter. Det krävs otroligt mycket för att fälla någon för brott som begås mot barn. 
Och egentligen borde det väl vara barnen samhället borde ha störst skyddsnät kring? 
Tänk såhär: Ett barn sitter på socialkontoret och berättar om den ena efter den andra ogärningen som har begåtts hemma. Socialsekreterare ringer hem till föräldrarna, vilka inte helt oväntat talar om att det barnet berättar bara är rena fantasier och ingenting som händer i deras hus. De försäkrar att de älskar sitt barn över allt annat och att det aldrig skulle falla dem in att göra han eller henne illa.
Barnet fortsätter sedan komma tillbaka till socialkontoret och berättar att socialsekreteraren måste sluta ringa hem för att det bara leder till bestraffningar. Socialsekreteraren tar då en telefon hem till föräldrarna och talar om att de inte ska vara elaka när barnet kommer hem efter mötena.

Jag känner såhär. För det första: Det är inte många som skulle svara ja på frågan om de slår sina barn. För det andra: Om man inte kan ta ställning till vem som talar sanning, varför lyssna på de vuxna först? Varför inte tänka efter och för säkerhets skull placera barnet någon annanstans?
Talar föräldrar sanning så må det vara så, men om barnet talar sanning så vore det fruktansvärt att socialtjänsten inte reagerar. Varför inte ta barnet där ifrån och göra en ordentlig utrdning av saken? För även om historierna skiljer sig åt på alla punkter så måste man väl utgå från "barnets bästa"?

Det är fel att vuxnas ord ska väga tyngre än barns. Barn är redan i beroendeställning till sina föräldrar och de är trots allt som föräldrarna skulle kunna göra mot dem väldigt lojala.




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

They say that time heals everything.

Den här bloggen handlar om att lära sig leva, aldrig ge upp och att hitta de små ljuspunkterna som gör livet värt att leva. Den handlar också om livet som misshandlad och hur man lär sig leva med en barndom som man helst vill glömma.

RSS 2.0